Ystad – Wallander – Här finns det mycket att känna igen.

Detta inlägg har blivit läst 2459 Gånger!

Kurt Wallander = Ystad

Du har säkert sett någon, eller kanske alla filmerna om Kurt Wallander i Ystad. Författaren Henning Mankell som har skrivit alla böckerna, där de flesta nu har blivit film. Jag har vid ett antal tillfällen besökt Ystad och blir lite imponerad över hur man har hittat så många miljöer i den relativt lilla staden. På senare tid har jag tagit med mig kameran och ska försöka återge några av de miljöer där filmerna om Wallander spelats in. Du hittar alla inlägg under taggen #wallander. Jo, det blir nog några bilder på Instagram, också.

Om du nu blir lite inspirerad av Ystad i allmänhet och Wallander i synnerhet föreslår jag en utflykt till staden. Parkera mitt i stan, på St Knuts torg. Här kostar det enbart en tia i timmen, och mer centralt kan du knappast komma. Ska du stanna längre, ta då in på Hotell Anno 1793, där du kan hyra Wallandersviten, eller någon av de andra namngivna rummen/sviterna. Jag återkommer till detta hotell vid tillfälle.

St Knuts torg

Fridolfs Cafe - Kurt Wallander

Fridolfs Cafe – Kurt Wallander

Jag börjar på torget, St knuts torg. Här finns en hel del ställen du bör ha koll på. Först det goda fiket, Fridolfs Café där Kurt Wallander tar sig en svensk fika och en sillamacka. Det ska finnas en polisblå Wallanderbakelse, men när jag har besökt detta café så har den bakelsen lyst med sin frånvaror. Jag tog en Budapestbakelse när jag var där senast.

Budapestbakelse på Fridofs Konditori

Budapestbakelse på Fridofs Konditori

Konstmuseet har använts till inspelningsplats där bland annat en sjukhusscen har spelats in. I filmen Sidetracked vårdas Erika Carlman här efter ett självmordsförsök. Filmen Sidetracked är en av de tolv som engelska BBC har spelat in, med Kenneth Branagh som Kurt Wallander.

Den tredje inspelningsplatsen på St Knuts torg är turistbyrån. Eller jag ska icke säga inspelningsplats utan ett omnämnande. I boken “Den vita lejoninnan” får konspiratören Rykoff hjälp av den trevliga personalen på turistbyrån att hyra ett hus för att gömma yrkesmördaren Victor Mabashas efterträdare.