Wien – Kultur och Historia1

Detta inlägg har blivit läst 3786 Gånger!

Österrikes huvudstad andas kultur, Europa har inte mera kultur än detta, här är det på sin absoluta topp och att resa till Wien är numera väldigt enkelt. Och så finns det ju ett och annat café. Du börjar dagen med en frukostmacka på anrika Café Alt Wien, där du slår dig ner i en klarröd sammetssoffa och tittar närmare på alla de affischerna som finns om olika kulturevenemang. Cafét öppnade redan 1936, då Wien ännu var kulturellt och politiskt fritt. Något senare kom stöveltrampen i gränderna och hela världen fick tänka om, detta café överlevde och fick vara kvar. Du hittar cafét på Bäckerstrasse 9 vid T-banesdtationen Stubentor.

Konstnären Hunderwasser


Friedensreich Hunderwasser lärde jag känna tack vare en tidigare granne och som är ett stort fan av konstnären. När jag då började titta närmare på hans skapelser insåg jag mitt misstag, och Hunderwasser är numera i mitt huvud. Han verkade i Wien och du förstår då givetvis att han har satt sina avtryck. Du ska givetvis besöka Hundertwasser Haus som finns på Kegelgasse 36-38. Är du en rätvinklig människa, det vill säga, du gilla att allt följer en mall med räta linjer och vinklar, då ska du nog skippa denna utflykt. Här i kvarteret finns det omkring 50 lägenheter, det finns affärer, lekplatser och annat som är nödvändigt för människans uppehälle. Dit räknas inte räta linjer och raka vinklar, eller stilrena färgkombinationer.


Wien var huvudstad för ett av de större imperierna som funnits i Europa, det Habsburgska imperiet. Det finns då givetvis ett museum om detta, du hittar det på Karlsplatz 8, T-bana Karlsplatz. Du kan surfa in på wienmuseum.at och titta närmare på en del grejer som finns på museet.

Gillar du klassisk musik? Vin?

Wien är en samlingsplats för många av de klassiska tonsättarna, och var ska deras museum finnas, om inte i Wien. Här hittar du Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert, Johan Strauss. Jag har inte besökt några av dessa museum, men jag har tittat in i en del andra. Följdaktligen i Wolfgang Amadeus Mozarts födelsehem i Salzburg, eller för all del Frederic Chopins födelsehem i Zelazowa Wola, en liten by strax norr om Warszawa. Där man ur diskreta högtalare spelar hans musik hela tiden, en liten grej som definitivt höjer besökets värde och upplevelse.
Gillar du Vin? Då har du även i detta område kommit rätt. Wien är den stad i världen där det odlas mest vindruvor och görs mest vin. Då får du allt följa många wienbors nöje, ta dig ut till en heuriger, en vingård med egen servering. Där beställer du in en karaff med gårdens vin, och njuter av detta. Du åker givetvis spårvagn till gården, och tar samma spårvagn när du åker hem. Kika in på heuriger-wieninger.at där du även kan se vilken spårvagn du ska ta, liksom om du vill äta på stället, och lita annan info.

Wien - Johan Strauss
En staty med hyllning till Johan Strauss