Vin i Albanien!

Detta inlägg har blivit läst 6844 Gånger!

Vinlandet Albanien

När vi tuffar runt i Europa i vår lilla Ford, så har åtminstone jag ögonen öppna efter vingårdar. Jag gillar att svänga in på gården, se när någon kommer och entusiastiskt berätta om sin gård och produkterna som produceras. Ofta blir det ett litet smakprov och en eller flera lådor i bagageutrymmet.

Det finns vingårdar i Albanien, dock icke i överflöd. I går, när vi körde till Berat, så hittade vi en. In på gården. När vi kom in så blev vi osäkra, så vi lämnade och körde in på nästa gård. Den första visade sig vara vingården, så vi återkom. Vi gick in i butiken. Det kom ingen, så jag gick dit där det kom röster ifrån. Då blev vi upptäckta. De ropade efter en kvinna som lät oss titta på vinlagring och annat i produktionen. Hon kunde engelska i mycket begränsad omfattning. Jag tror hon sa att de lagrade vinet på stålfat i ett år innan man tappade på flaska. Där fick vinet ligga i tre år i en jordkällare som höll en temperatur av 16 grader. Sedan kunde det säljas.

Provning

Vi bjöds att smaka. Lite vitt till hustrun och den röda varianten till mig. Det var väl inte så att jag hoppade ur galoscherna, det smakade OK. Vi bestämde oss för att ta en låda var av 2013 års modell. Räknade med ett pris av 30 – 40 kronor då med referens till tidigare inköp i andra länder. Tjena, 10€. Jaha, jag ändrade min åsikt från sex flaskor var till två. Nästan hundra kronor flaska, där har min gräns passerat. Vi har köpt riktigt gott vin i Bordeaux för 3€ flaskan.

I butiker

Vi har ännu inte hittat någon stor matvarubutik motsvarande ICA Kvantum eller COOP. De butiker vi hittat har ett mycket begränsat utbud av vin i allmänhet och Albanskt vin i synnerhet. Tittar man på Systembolaget så finns det inte en droppe från landet.

Restauranger

Vi har frågat efter lokalt vin på restauranger. Men de bara skakar på huvudet. Det finns Italienskt i massor, men där stannar det. Vi har provat på, utåt sett, finare restauranger, men det är samma modell på huvudskakningen. Däremot finns det öl av lokal modell. Tirana och Golden är två märken. Kostar kanske tio kronor flaskan på restaurang.  På en uteservering i Durres fick jag ett ganska stort glas för fyra kronor.

Jag ska leta vidare efter vingårdar.

Fyra kronor

Fyra kronor