Vilken väg tar du när du lämnar Sverige för semester?

Detta inlägg har blivit läst 2676 Gånger!

Min väg ut ur Sverige

Det finns ju ett antal möjliga vägar att åka ur Sverige när man ska ha semester eller andra orsaker för all del. Jag tänker då i första hand på när man tar med en bil på resan, ja en bilresa till Europa helt enkelt. I första hand är det färja som gäller, enda undantaget är Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. För egen del föredrar jag den korta förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör. När jag väl har kommit till Danmark så har jag många olika vägar söderut. Mitt resmål avgör vilken väg jag ska ta. Ska jag på den östra delen av Europa så tar jag Gedser – Rostock. Ska jag i mitten så tar jag gärna Rödby – Puttgarden och ska jag på den västra delen blir det bil över Jylland och då Stora och Lilla Bältsbron.

Östra Europa

Om jag nu väljer att åka på den östra delen av Europa, så kan det kanske vara smart att välja andra överfarter än att passera Danmark. Från Karlskrona – Gdansk. Eller en nyhet för mig, säkert väldigt gammal och rutinerad linje, Trelleborg – Swinoujscie. Det är en tur jag måste prova. En liten tripp på sex timmar. Jag återkommer när jag kollat på deras tidtabell och prislista. Det ska bli spännande.

Ytterligare alternativ är Trelleborg och hamna i Sassnitz eller till Rostock. Trevliga överfarter på några små timmar. Man kan, för en mycket rimlig summa, ta färjan Telleborg – Sassnitz över dagen och besöka en liten bordershop.
Från Malmö har en färja till Travemünde. Det är Finnlines som trafikerar. Jag kommer att undersöka linjen lite senare på denna blogg.

Andra vägar

Det finns givetvis en massa andra vägar att lämna Sverige. Nu har jag bara tagit med linjer och bro från de södra delarna av landet. Priser och villkor skiljer sig åt. Jag ska åta mig att titta lite närmare på de olika alternativen. Tanken är att du ska komma fram till Europa som en utvilad bilförare.

Den här inlägget ingår i serien Blogg100

 

Polferries - En av många trevliga färjor mellan Sverige och Europa

Polferries – En av många trevliga färjor mellan Sverige och Europa