Värmen på bilresan!

Detta inlägg har blivit läst 1641 Gånger!

Värmen i söder
Värmen i söder

Det går alldeles utmärkt att njuta av värmen i de södra delarna av Europa, men det ska vara lite försiktig. Det är många som underskattar solen och framförallt värmen. Här är några tips så att du får en bättre bilresa och kan njuta mera av ditt besök kring medelhavet.
Det finns två ledord, unvika och dricka. Nu menar jag inte att du ska undvika att dricka, du ska undvika solen när den är som starkast, ofta mellan 11 och 15 på dagarna. Dricka ska du definitivt göra, det finns de som säger att man ska klämma i sig upp mot tre liter per dygn. Tar du i dig två liter, så ska du nog vara ganska nöjd. Känner du dig törstig, så drick. Den gamla klassikern, som de första charterturisterna uppfann på 1950-talet, den som sa att man kunde dricka öl i stället för vatten, den myten ska du glömma. Du blir bara berusad, och får garanterat ont i huvudet dagen efter. Och ä värre kan jag tänka mig att det blir om du tar vin eller starksprit i stället för vatten, då har du problem. Har du småbarn med dig i sällskapet, så ska du se till att barnen dricker ordentligt. De är ofta i större behov av vätska än vad vuxna är.

Värmen – Kläder i solen och skuggaHar du väl kommit ut i solen, kanske på badstranden, så kan du skydda dig på lite olika sätt- Ett är att klä dig med luftiga och heltäckande kläder. Skaffa dig en huvudbonad, en keps eller hatt. Har du landningsbana på huvudet, då ska du definitivt ha något som täcker den, annars skaffar du dig snart problem. Befinner du dig på stranden, så brukar det finnas någon strandbar i anslutning till stranden. Ta dig en tur dit, leta efter en skuggig plats och slå dig ner. Du kan ta en glass, eller en god sallad, men helst ingen öl. Ölen gör att du blir törstig senare

Värmen – Sov ordentligt


Det är viktigt med sömn även fast det är varmt. Å andra sidan vet vi alla hur svårt det är att somna när man ligger där i sängen och svettas. Ett tips är att då gå upp och ställa dig i duschen, inte i så kallt vatten som möjligt, då piggnar du bara till. Det ska vara lite kallare än din kroppstemperatur, så att du svalkar ner kroppen. Skippa mobilen/surfplattan på väg till sängen, kryp bara ner, och stäng av hjärnan.

Värmen – Svalka kuddenDu har säkert provat att vända kudden för att få lite svalka. Du kan lägga kudden och ditt lakan i en påse och stoppa in allt i kylen på eftermiddagen. Då får du en kall kudde, och ett svalkande lakan. Helst ska du även ha en pyjamas på dig när du sover, tyget för bort eventuell svett när du sover, och då sover du djupare, och skönare.

Värmen – Undvik värmeslag


Det här är inte så lätt, när termometern stiger upp och förbi 35 grader. Värmeslag uppstår när kroppen inte kan styra sin temperatur. Hög utetemperatur och hög luftfuktighet är två faktorer som påverkar. Är din kroppstemperatur över 40 grader, och du har något av följande: huvudvärk, yrsel, snabb puls, och har en rödflammig torr hud, då behöver du vård så snabbt som möjligt. Ta dig till en sval plats, och försök få hjälp med att svalka ner kroppen. Lägg en våt handduk, eller ställ dig i duschen en stund. Inte i iskallt vatten, utan bara lagom, låt det gå långsamt. Kommer du inte ner i temperatur, ta dig till sjukhus och få hjälp. Ibland behöver du få dropp med näring och salter. Under hela tiden tar du det bara lugnt.

Värme i solen
Värmen i solen, bra med vatten.