Beräkna vägavgifter i Italien och Frankrike, samt Tjeckiens nya system.

Detta inlägg har blivit läst 7936 Gånger!

Det förekommer, eller rätare sagt, det finns vägavgifter på motorvägarna i Italien. När du kör på, så hämtar du ut en biljett, samma biljett lämnar du sedan in när du lämnar motorvägen. Har du slarvat bort biljetten, blir det avgift, ofta högre än den högsta. Du kan betala med kontanter eller i många fall med betalkort, MC eller VISA. kreditkorten, American Express, Dieners och liknande fungerar sällan.

Hur mycket kostar det att köra i Italien?


Det variera, det som påverkar är bilens storlek och sträckan du kör. Vill du har koll på detta innan du kör, surfa in på “Autostrade per I´italia” så kan du skaffa dig en uppfattning om storleken. Jag brukar slarvigt säga att räkna med en EURO per mil, då ligger du ganska nära. Jag slog på Mailano – Bari, en sträcka på 102 mil, som kostar 83€, alltså något lägre än min generella. Men har de 1 € per mil, så har du en uppfattning åtminstone.

Tunnel Mont Blanc – VägavgifterDet här är väl en av de mer kända tunnlarna i alperna. Tunneln är knappt 12 kilometer och invigdes 1965. Den är också känd för den stora lastbilsbranden som utbröt 24 mars 199 då 39 personer fick sätta livet till. Det tog sedan tre år att återställa tunneln. Ska du passera tunneln, så är det inte helt gratis, du kan följa länken, så ser du vägavgiften, eller kanske jag ska skriva tunnelavgiften. Kommer du från den franska sidan kostar det 46,60€ och kommer du från den Italienska sidan är avgiften något högre, 47,40. Skillnaden består i olika momssatser. Den franska är på 20% den Italienska är på 22%. Avgiften jag visar gäller vanlig personbil, och enkelresa. Köper du ToR, så sjunker priset drastiskt, 58,20 resp 59,10, för båda resorna.

Vägavgifter Frankrike

Vägavgifter i Frankrike
Vägavgift i FrankrikeOm du irriteras över höga vägavgifter i Italien, så kan jag meddela att de är ett strå vassare vägavgifter i Frankrike. Det är dock på samma system som i Italien, du hämtar en biljett när du kör på, oftast, och du betalar när du kör av, då beroende av hur långt du kört och vilket fordon du har. Sedan finns det givetvis andra system, annars vore det inte Frankrike. Det finns vanliga vägtullar, där det kostar ett antal Euro för att passera. Jag har främst stött på dessa i sydvästra delen av landet, söder om Bordeaux och ner mot Spanska gränsen. Ta för vana att ha ett gäng myntEURO i facket i bilen, så att du kommer åt mynten lätt, och kan slänga i dom i automaten.

Tjeckien inför elektronisk vignett för vägavgifter.Äntligen börjar det röra på sig. Tjeckien inför nu elektronisk vignett, du kan beställa den på nätet, den gäller redan nu. Läs mera på sidan om Tjeckien och hur det är att köra i landet.