Vägassistansförsäkring

Detta inlägg har blivit läst 2200 Gånger!

Använder du bilen mycket och kör du med den i Europa? Ibland, eller kanske ganska ofta får du en assistansförsäkring på köpet när du gör regelbunden service på din bil. Men se upp, vissa av dessa försäkringar har så mycket begränsningar att du nästan ska råka ut för en försäkringshändelse på parkeringsplatsen när du handlar. Andra gäller fullt ut i hela Europa. Men även om den gäller i hela Europa, så räknas till exempel icke Kosovo och Ryssland till Europa i många försäkringar. Så det gäller att hålla tungan alldeles rätt på munnen när du tecknar försäkringen.

Albanien snart

Vi ska åka till Albanien inom kort. Jag tänkte att det var dags att kolla assistansförsäkring, nu är den så ingår i den service som ska utföras på bilen. Jag frågade om det gällde i Albanien, dit årets utflykt går. Jag vet icke, svarade killen, jag delar ut en broschyr. Hans kedja har infört detta, och han var dåligt informerad. Jag är ju den som får stå med problemet, så jag började kolla. Visst, vare sig passerande Motenegro eller besökande landet Albanien finns icke med. Samt fanns det en begränsning på 1500 mil. Kul när serviceintervallet ligger på jämna 2000 mil.

Internet och leta

Ja, det var bara att plocka fram Internet och söka lite. Ganska snart kom jag till ett bolag, där allt jag körde ingick, inga milbegränsningar och den gäller i alla grönakort-länder. Se där, nu fick jag lära mig något nytt. Det här är ett samarbete mellan 48 av Europas länder. De flesta länderna skippar kravet på att du har ett grönt kort med dig, en del länder kräver det fysiska kortet. Men det som är intressant är att försäkringen gäller i alla dessa länder, utan undantag. Det enda landet jag snabbt saknar i listan är Kosovo. Men det beror säkert på att de vare sig är med i EU eller i FN. På sidan om trafikregler i Kosovo har jag tidigare varnat för att köra med egen bil i landet. Hyrbil eventuellt.

Ny assistansförsäkring

Så nu är denna assistansförsäkring tecknad. Den är personlig, och den gäller för alla bilar där jag är chaufför. I och med att kära hustrun också kör, så blev det att teckna en för henne också. Allt till en kostnad av 800 kr per år. Tänk dig, då slipper jag själv böka med däcken när jag kör punktering. Eller får jag soppatorsk, då ringer jag assistansen. Eller om det blir något annat fel, så får jag hurbil och hotell om jag är på resa. Jag är lite slarvig, så en nyckel kan lätt försvinna. Då åtgärdar man det.

Undersökning

Det här är en djungel. Jag ska ta mig tid att gå igenom alla bolag och alla villkor. Jag skulle tro att jag är klar med detta innan jul. Då kan du lätt se vad som gäller och om du behöver ändra på något för tt just dina behov ska tillgodoses.

 

Vägassistans i Europa

Vägassistans i Europa