UNESCOs Världsarv

Detta inlägg har blivit läst 2417 Gånger!

I Sverige finns det femton (2017) platser som är uppsatta på UNESCOs Världsarvslista. I hela världen ska det finnas 1052 stycken, de flesta inom kultur (814). Det är 192 länder som har ratificerat den konvention som Världsarvet har plockat fram. Det vill säga, man åtar sig att följa de regler som UNESC sätter upp. I Europa finns det idag ca 450 världsarv.

Jag ska besöka alla Världsarv i Europa!!!

Jag fick nu för mig att besöka alla som finns på listan i Europa. Jag tänkte att jag redan hade besökt ett antal efter våra resor i Europa. Men se där fick jag tji. Inte ens bland Sveriges femton blev resultatet speciellt bra. Jag har besökt sju, varav jag är uppväxt i en, ock kan den på mina fem fingrar, Hansestaden Visby. I ett land har jag besökt alla, San Marino. I och för sig icke så svårt, en stad som ligger på ett berg. Besöker man San Marino, så besöker man dessa två.

UNESCOs Världsarv

Jag ska inte ge upp så lätt. Jag ska, som jag skrev, plocka fram en aktuell lista och pricka av besöken allt eftersom tiden går. Jag lovar att du kommer att bli varse om dessa utflykter. Bland de som jag redan nu kan pricka av, så kommer jag att skriva en hel del om dessa. I Sverige handlar det om Drottningholms slott, Skogskyrkogården, Hansestaden Visby, Örlogsstaden Karlskrona, Höga kusten, Falun och Radiostationen Grimeton. Utomlands hittar jag Gamla stan i Prag, Berlin, Salzburg, Split, Trogir och Tallin. Det finns säkerligen flera platser och städer, men jag har icke prickat alla.

Världsarvslistan

Jag ska nu göra min lista och plocka in alla platser i Europa. Jag återkommer när den listan är klar. Vill du veta vad jag skriver om, Klicka på rubriken UNESCOs Världsarv, eller på bilden längst ner, så kommer du att få upp alla inlägg jag har gjort. Jag ska gå tillbaka och titta om jag redan nu, omedvetet, har skrivit något.

Visby - Världsarv jag har besök mest, jag har bott här drygt femtio år.

Visby – Världsarv jag har besök mest, jag har bott här drygt femtio år.