Tirana

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 4051 Gånger!

Oavsett hur du tar dig fram i den albanska huvudstaden, så märker du två saker, det finns ovanligt många Suvar i trafiken, och alla fordon är utrustade med signalhorn, som utnyttjas i stor omfattning. Hamnar du längst fram i kön vid ett trafikljus, om du nu mot förmodan kör bil i staden, så måste du vara snabbare än Hamilton och Vettel när det blir grönt. Annars lär du bli uppmärksam på hur de bakomvarande bilarnas signalhorn låter. Alternativt sätt dig på ett utefik i närheten av en korsning, så hör du samma sak. Och du noterar alla mopedbud som finns, de flesta utan större respekt för trafikregler. Den svenska trafikpolisen är ganska lyckligt lottad. Om de skulle få ordning på trafiken i Tirana, blev det säkerligen en och annan hjärtattack.

I övrigt är Tirana väl värt ett besök. Du ska hålla dig den forne diktatorns egna kvarter, Blloku. Det är här det mesta finns, pyramiden som dottern lät bygga till minne av sin far. Hon var ganska ensam om att gilla honom, och pyramiden stod klar ungefär samtidigt som alla, eller övervägande del, albaner förlorade sina pengar på pyramidspelen. Det blev ganska dålig tajming kan man säga, pyramiden lämnades åt sitt öde, med tillhörande klotter. Det lite komiska är att pyramiden står utanför regeringskansliet, kanske som en påminnelse om att demokrati är gott, diktaturer saknar den förmågan.

Nåväl i kvarteret finns också den konstgjorda sjön, med den gigantiska parken, där man lätt kan gå bort sig. Åt andra hållet hittar du Skanderbergtorget, uppkallat efter Albaniens store frihetskämpe på 1400-talet. Han är nationalidol i landet och står givetvis staty på sitt egna torg.

Nu närmar sig klockan sju, solen är på vägupp. Vi har klarat av sevärdheterna och har en helt orörd helg framför oss. Så småningom, när alla vaknat, ska vi ta oss in till centrum och leta efter en bra restaurang. Mycket är bra i Tirana, dit hör inte maten. Vi har ännu inte lyckats hitta någon stjärna, som tillfredställer våra smaklökar ordentligt. Ska det ske idag? Jag hoppas det.

Bilderna visar gatuhandel. Här ligger inte butikerna i gatunivå, utan i källarplan.