Tidigare färder i Europa – Både roliga och mindre roliga.

Detta inlägg har blivit läst 1784 Gånger!

Jag började köra i Europa i slutet av 1980-talet. Det kändes som att det absolut viktigaste var passen. Resten var icke så noga, ja i vart fall icke vad jag uppmärksammade. Vi körde genom gamla östsidan, via Polen, Tjeckoslovakien och Ungern för att så småningom hamna i Italien.

Stoppad i Polen!

En gång blev jag stoppad, i Polen. Ja, lite frågor på Polska, troligtvis ville dom ha betalt för något. Det slutade med att vi fick åka, språkförbristningen var total. Jag med Svenska och lite skolengelska, polisen enbart Polska och några Tyska fraser. Det var ett enkelt beslut för dom att fatta. Det skulle bara bli krångel om dom plockade med oss till stationen, och så fick dom då icke behålla något själva. Lättnaden var ganska stor när vi åkte.

Prag – en oerhört vacker stad redan då

I Prag på tidigt 1990-tal var det långt ifrån så renoverat som idag. I närheten av gamla stan hittade vi ett ganska risigt hotell. Men det var billigt för en fattig småbarnsfamilj, så vi tog det. Vi promenerade in till gamla stan på femton minuter. Men att parkera en bil i Prags centrum var ju en utmaning. Som tur var hade dom en parkeringsvakt. Kostade visserligen några kronor i timmen, betalades när man skulle lämna.

Parkeringen

På eftermiddagen gick vi ner på stan. Säkerligen för att titta och fylla våra magar. Parkeringsvakten var pigg och glad och hälsade glatt. Vi kom hem lite senare på kvällen, och då var han om möjligt ännu piggare. Lite påverkat av alkohol. Jag kände ju att det här med säker parkering, det var kanske inte så. Jag fruktade att han skulle somna och då var det obevakat. Men vad skulle jag kunna göra för att förhindra detta? Absolut inget, jag hade nämligen tagit en öl. Så jag bara hoppades.
Nästa morgon när vi kom ner, så satt han och tittade på oss, hälsade glatt. Han så härjad ut. Vår bil klarade sig utmärkt. Inte en skråma. Proceduren upprepades de dagar vi bodde på hotellet. Det gick åt mycket sprit på den parkeringsplatsen. Dock utan en skråma på vår bil.

Prag - Karlsbron - en av mina tidigare färder

Prag – Karlsbron