Temavägar

Publicerat den av

I Europa, och säkert på andra ställen, finns det många temavägar. Några som samlar ihop sig och gör gemensam satsning på något gemensamt ämne. Det hela började på tidigt 1950-tal i Bayern, södra Tyskland. Man ville fånga in de återvändande amerikanska soldaterna som kom på återbesök. Då ofta med sina fruar eller sambos. I de mindre tyska småstäderna ville man då gärna ha besök och gjorde upp den romantiska vägen, Romantische Strasse. Den sträcker sig idag från Würzburg i norr till Füssen i södern och är drygt fyrtio mil lång. Det finns många små platser man kan stanna till på och njuta av. Givetvis finns det hotell, restauranger, pubar, torg, tja det mesta en besökare behöver.

Temavägar

Den här typen av temavägar har givetvis växt fram efterhand. Det finns massvis med vinvägar och andra spritvägar, Sparrisvägen, Bärnstensvägen, Schwedenstrasse och allt vad dom heter. Men det finns också en del andra saker som kan förbinda olika platser och orter, till exempel hansestäderna. Jag kan inte räkna upp de alla. Men jag har nu börjar skriva om de som ingår i de olika delarna. Om det finns ett samband i något blogginlägg, så finns det en bild längst ner på det inlägget. Klicka på den, så kommer de andra inläggen i samma tema fram. Nu är det här inget jag gör i en handvändning, det finns tusentals olika teman som man kan använda sig av. På den här sidan ska jag följa upp de teman som jag skriver om. Du kan också återvända hit om du vill se om temat är färdigt eller ej. På varje tema skriver jag en liten förklaring, så att du vet. Men det finns alltid en inledande blogginlägg, som beskriver detta lite mer ingående.


Romantiska vägen i Bayern – Romantische Strasse

Den första temavägen. Här finns det minst 27 platser att besöka och bli betagen av. Till detta finns några avstikare, som du bör besöka för att upplevelsen ska bli total.


Schwedenstrasse

Det här är egentligen ett projekt av den svenska ambassaden i Berlin. Det handlar om den del i Tyskland som stod under svensk överhöghet från 1648 – 1815.


Hansestadt

Jag skriver på Tyska eftersom detta i första hand var en tysk sammanslutning av städer med handelsrättigheter och som handlade med varandra. Det fanns givetvis städer utanför tyskland, Visby, Bergen, Riga och Gdansk.


Wallander

Ja, det här är ju absolut ingen temaväg, på det sättet jag tidigare beskrivit. Det handlar om olika inspelningsplatser där filmer och TV-serier,  även i viss mån böckerna om Kurt Wallander utspelas. Jag gillar detta, och hoppas att du blir lite inspirerad att besöka alla dessa vackra platser.


UNESCO Världsarv

Det här är absolut ingen Temaväg som man glider igenom på några dagar, det handlar snarare om ett liv. Jag gillar denna lista och har satt som mål att besöka så många som möjligt. Uppväxt i en av dessa världsarv, Visby, så ska jag ta mig ut i Europa. Det finns drygt 450 idag, så detta är ett stort tema.


Pinterest

Världens idékatalog kallar man sig, bildbanken på nätet. På mitt konto försöker jag samla bilder på olika anslagstavlor. Än så länge är det mycket landsbilder, men jag försöker numera följa mina teman och ibland inlägg. Så hittar du bilden, klicka på den, så kan du ta del av en hel del bilder från den aktuella platsen eller det som blogginlägget handlar om. På sidorna länkar jag till de anslagstavlor jag har för respektive land.


Ibland händer det att någon ort, plats eller sevärdhet kan ingå i flera teman. Då finns det givetvis flera skyltar längst ner på blogginlägget. Återkom gärna hit, jag uppdaterar efterhand. Och här kan du ju klicka på bilderna, så kommer ditt favorittema fram.
Kartor – Världsarvet