1 – Temaväg – Flower Route – Nederländerna

Detta inlägg har blivit läst 1407 Gånger!

Temaväg - Keukenhof
Keukenhof i Nederländerna

Temaväg är en bra tanke, det samlas en hel del grejer på vägen som man enkelt kan stanna och njuta av. Det här är en färgsprakande resa. Från Haarlem i norr genom hela nederländernas regnbågsfält till blomhuvudstaden Naalwijk. När du kör denna väg kommer du att köra genom den nederländska västkusten, passera vackra stränder, fantastiska parker och trädgårdar som fyller landet med färg, Det finns konstverk som visas i Haarlems Frans Halsmuseet, till Lises berömda Keukenhof-trädgårdar, du kommer att bedåras av den enorma färgprakt som visas här varje vår.

Temaväg som börjar i Haarlem


Denna temaväg börjar du i Haarlem, och tar del av den enorma prakt som man visar upp. En prakt som består av tulpaner, krokus och påskliljor. Ta del av Frans Halsmnuseet där det ofta finns utställningar med blommiga temaverk. Det finns några stora konstnärliga samlingar, Judith Leyster är en kvinnlig konstnär som utforskade 1700-talets Tulip Mania, en tid då tulpanlökar kostade sin vikt i Guld, och Kees Verwey, en holländsk målare som producerade blomsteravbildningar med tjocka tunga penseldrag. Är du här under våren så kan du ta del av Flower Mania, en tid då mäster Blomsterhandlare Paul Wijkmeijer sätter samman fantastiska buketter och visar dem i museet. Rum och korridorer är upplysta med färgproppar och fyllda med blommiga dofter, som komplement till målningarna.

Temaväg Lisse – KeukenhofEfter denna upplevelse fortsätter du till Lisse, som ligger cirka 21 kilometer söderut, väg N208. Här hittar du världens näst största blomsterträdgård, Keukenhof. Här planterar man varje år cirka sju miljoner tulpanlökar i 800 olika sorter. Det finns möjlighet att du hittar din favorit. I parken finns också en liten djurpark, för att hålla barnen sysselsatta.

Leiden


Du fortsätter söderut på väg N208 och motorvägen A44 till Leiden, cirka 17 kilometer. Här finner du Hortus Botanicus en botanisk trädgård som är värd för över 10 000 botaniska arter från hela världen. Här kan du ta en kaffe samtidigt som du njuter av några dussin fåglar som bor i parken eller titta närmare på den japanska trädgården.

Naaldwijk


Nu blir det en lång resa, Naaldwijk ligger cirka 30 kilometer söder och Leiden. Här hittar du navet i den holländska blomstermarknaden, här omsätter man cirka fem miljarder USD varje år. Du kan säkert inte vara med på själva auktionen, men det finns massor av olika blomsterhandlare i närheten, så du kan säkert hitta just din favorit.

Det här var en liten sträcka på kanske sju mil, som har blommor och färg som tema. Se till att komma hit på våren, mitten av april till slutet av Maj, då får du uppleva all den färgprakt som finns att beskåda. Ta tid på dig,

Temaväg i Nederländerna.