Strandvejen – ett paradis på 38 kilometer

Detta inlägg har blivit läst 7454 Gånger!

Strandvejen

Det blir knappast bättre än så här. kommer du med färjan från Helsingborg, så svänger du bara av vid nästa avfart i rondellen, så är du på Strandvejen. Sedan har du 38 kilometer upplevelser, sådant som du kan köra på knappt en timme. Eller så tar det fem timmar för det är så mycket du vill se. Konstgalleriet Louisiana, Nöjesparken Bakken, Karen Blixens födelsehus (och numera museum) samt Arne Jacobsens designade bensinstation från 1938. Den är numera omgjord till en glasstation. Till detta bjuder Strandvejen på Danmarks mest eftertraktade adresser, något som du givetvis blir bekant med när du kör. Dessa patriciervillor fyller nästan hela vägen från Helsingör till Köpenhamn. Ja, det finns givetvis undantag. Någon enstaka liten normalvilla tränger sig in och berikar utsikten.

Badplatser

Ja, vägen går ju vid den danska Öresundskusten och givetvis finns det badplatser. Det är inte många meter som inte har sandstrand. Vid Bellevue strand har Arne Jacobsen haft ett finger med i spelet, det kan man inte missa att se. Stranden är en av Danmarks mest populära och ska enligt uppgift besökas av ca 500 000 varje sommar. Den ligger lite norr om Köpenhamn.

Arne Jacobsen

Denna gigantiska designer har givetvis ett finger med i spelet på en del andra saker. Bland annat skapade han en Texacomack 1938. Byggnaden finns kvar, numera är det en glasskiosk som har förföriskt god glass. Slå dig ner och njut.

Stationshuset i Humlebäck

Stationshuset i Humlebäck

Bästa sättet att resa

Det finns tre sätt att göra denna Strandvejen. Det första är att ta bilen och se till att du vet exakt var du har bromsen. Det finns, som jag skrivit, väldigt mycket att se. Det andra sättet är cykeln. Trampa i lugna takt och njut av omgivningen. Även här är det viktigt att känna till var bromsen är. Det tredje sättet är tåget. Då missar du visserligen det som är mellan stationerna. Det finns tio stationer mellan norra Köpenhamn och Helsingör. Eller ta en kombination av tåg och cykel.

Se till att du har badkläder med dig. Det finns många trevliga badplatser på vägen. Och jag tror, utan att ha torrt på fötterna, att det är varmare i Danmark än på den Svenska sidan.

Strandvejen

Strandvejen