St Tropez – Frankrike

Detta inlägg har blivit läst 1494 Gånger!

Lyxiga St Tropez eller Provance?

Saint-Tropez är känd för att vara den pråliga lekplatsen för jet-setting fashionistats, men gräver du lite djupare så kommer du att upptäcka massor av provensalsk karaktär. Från Place des Lices, det centrala torget där handlare bjuder på lokala råvaror, är det en kort promenad upp till 1600-talets citadell. Härifrån kan du titta ut över terrakottataken på vackra gula radhus och beundra kusten när den krullar sig runt Saint-Tropezbukten till närliggande Saint-Maxime. De bästa stränderna är faktiskt lite längre bort ur staden, inklusive Plage de Pampelonne där en bikiniklädd Brigitte Bardot satte Saint-Tropez på kartan i filmen And God Created Woman från 1956.

Hotell i St Tropez


När det gäller boende, drar stadens glamorösa rykte oundvikligen priserna upp, men med utsökt design, gourmetmat och käftande inställningar är de väl värda upplevelsen. Mer rimliga priser kan hittas om du jagar lite hårdare, men var beredd att avstå från samma nivå av lyx …
Lämnar du lyxen, så kan du fundera kring en liten fiskeby, så som det var innan Brigitte och hennes falang dök upp. Det genuina finns givetvis ännu kvar, den gamla staden. Tyvärr så är just priserna ganska höga, de är lägre på andra klassiska orter Nice, Cannes och liknande. Så vill du äta gott, då ska du undvika St Tropez. Men ska du visa upp nya baddräkten, så är stranden ett utmärkt ställe att befinna sig på.

Konstnärer först, Brigittes bikini senare


Bland de tidiga besökarna finns några konstnärer med Paul Signac i spetsen. Han blev så kär i staden, och målade en hel del här. En del av hans, och andra lokala konstnärers skapelser kan beskådas på ortens museum, Musée de l´Annoonciade, ett museum som grundades 1922 och håller öppet tisdag – Söndag. Kostar omkring €6. Du kommer att uppleva massor med lokala motiv från kända konstnärer som besökt och i de flesta fall bott i St Tropez. Museet ligger i närheten av hamnen, så det ligger centralt, och du har således inte ens ett dåligt argument för att inte besöka stället.
När du väl är i hamnen så ska du sätta av en stund och pstsera runt i hamnen, bland alla lyxyatcher. Slå dig ner på något café och beställ in en lite Latte, för €10 eller en cola för €8,50. Lokalborna har lärt sig att ta betalt. Om du känner dig förvirrad i hamnen, så kan du köpa och följa med på en guidad tur av olika storlek, och då givetvis olika kvalité. St Tropez är ju känt för sina kändisar. För min del behöver jag nog en guide, som kan peka på dessa kändisar, om jag ska få se någon. Själv är jag alldeles för dåligt påläst för att kunna avgöra vem som är vem.
Jag provade och slängde iväg en fråga om Hotell en helg i början av Maj. Titta på länken ovan vad jag fann. Hmm det var kanske inte så smart, men ganska kul. Följ länken så kommer du till Hotels, där det finns några förslag. Sedan kan du själv avgöra om du vill eller inte.

Hotell i Provance

Ändrar jag mitt område till Provance, så dyker det upp fina grejer till en femtedel av priset. Här är ett enklare pensionat, med både frukost och gratis parkering, La Capucine, som kanske inte ligger centralt om du har St Tropez som mål, men har du området som mål, och vill besöka en massa annat, så kan det definitivt fungera. Hela priovinsen är mycket välbesökt, så jag föreslår att du redan då ni bestämt er för ett besök, kliver in och börjar leta efter boenden. Då har ni åtminstone tak över huvudet, det kan ibland bli en lyx. Plockar ni något boende med pool, så behöver ni inte smita iväg varje dag, en dag vid havet eller en dag vid poolen, det kan vara ungefär detsamma.

Hamnen i St Tropez
Hamnen i St Tropez