Slippa stressen

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 3638 Gånger!

Har du varit iväg på någon julmarknadsresa än? Jag har inga siffror på hur många som sätter sig på en buss och styr kosan till någon tysk julmarknad, men det är åtskilliga. Jag har varit resledare på några, till framförallt Hamburg och Bremen. Det är två riktigt fina julmarknader som ligger på lämpligt avstånd från, i vart fall södra delarna av Sverige. Några timmar genom Danmark och så är man framme. In på lämpligt hotell, ta en middag, och sedan strosa några dagar och skaffa sig julstämning. Det är en härlig upplevelse. Många har det som tradition. Du behöver inte åka buss, du kan sätta dig i din bil och åka iväg. Då blir utbudet om möjligt än större, Lübeck, Rostock, Wismar, Kiel, Flensburg och Schwerin ligger alla inom lämpligt avstånd om du tar färjan till Puttgarden. Tar du till Rostock, så kan du enkelt ta dig till Berlin, som har en uppsjö av julmarknader. Du handlar lite av vad du nu vill ha, sätter dig i bilen och åker hem igen. Ytterligare en upplevelse rikare. Tar du bussen så stannar den säkert vid någon bordershop, så även där kan du skaffa dig lite julsprit om du nu vill ha det. Har du bilen kan du säkert skaffa dig lite mera.


En påsk för några år sedan åkte vi till Gadebusch och hade det som utgångsort. Sedan besökte vi de gamla hansestäderna i norra Tyskland, Lübeck, Wismar, Rostock och Schwerin. Gadebusch var i sig ingen höjdare, det fanns en restaurang förutom den på hotellet. Men orten låg väldigt lämpligt när vi ville besöka ovan nämda städer. Det hade säkert fungerat utmärkt att bo i någon stad, Wismar eller Lübeck förslagsvis. Jag letade hotell där, men tyvärr så, om det fanns något så var kostnaden alldeles för hög för att det skulle vara skojigt. Jag minns inte exakt, jag har för mig vi hamnade på halva kostnaden på vårt lilla hotell i Gadebusch. Hade vi dessutom tittat närmare på eventuella bussförbindelser eller möjligtvis tåget, så kunde bilen ha stått på parkeringen utanför hotellet hela påsken. Nu var det så korta avstånd, så det gjorde inget, men du som kör bil, du vet ju att det ofta är lite problematiskt med parkeringar, framförallt när du kommer till en ny stad. För vår del löste det sig alldeles förträffligt.


Trevliga tyska medborgare som visade vägen till närmaste turistbyrå, en karta, och så hade vi upplevelser hela helgen. Min tanke med denna lilla berättelse är att om du vill uppleva flera olika julmarknader, ta då bilen, leta efter en lite ort eller stad, titta på hotellutbudet, och boka in dig där. Ta sedan bilen och besök alla de julmarknader som finns i närområdet. Förutom ovan nämda städer kunde vi säkert ha petat in ett besök i Berlin, det ligger bara 24 mil från Gadebusch, det är nästan hela vägen fin motorväg, så det tar knappt tre timmar att köra dit. Kanske läge att titta på tåg eller buss, så slipper du leta parkering, det kan vara lite knöligt även i Berlin.

Ta det lugnt!