Skrytbyggen

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 3423 Gånger!

Det finns många ledare, ofta diktatorer, som ser till att det byggs ordentliga byggnader så att folket ska minnas sin ledare. Parlamentsbyggnaden i Bukarest är en sådan.

Parlamentsbyggnaden i Bukarest

Denna byggnad som skapades på tidigare diktatorns Nicolae Ceausescus uppdrag skulle bli världens största regeringsbyggnad, större en Pentagon i USA. Och det blev den, 240 meter bred, 270 meter lång 86 meter över och 92 meter under gatunivå, så passerar den Pentagon. Byggnaden har 340 000 m2. Det hela började med en jordbävning, den i Vrancea som inträffade den 4 mars 1977 som dödade ca 1580 personer totalt och 1424 i Bukarest. Över 11 300 skadades. Det förstördes ca 35 000 byggnader, varav många i huvudstaden. Det var stora byggnader som byggts innan andra världskriget. Det bestämdes att de inte skulle återuppbyggas utan i stället skulle det nya parlamentet byggas här. Parlamentsbyggnaden började byggas 1984 och var klar 1991.
Det nya parlamentet kostade omkring 10 miljarder USD (drygt 100 miljarder sek) att uppföra. Man hann inte få klart byggnaden innan regeringsskiftet 1989, utan de sista delarna byggdes klart med stöd av EU. Men då med lite förändringar, exempelvis så skippade man ett högt klocktorn, och många delar som ligger under mark togs helt enkelt bort. De höga kostnaderna fick, trots EU-stöd följder av att landet fick elransonering och det blev livsmedelsbrist och med det en hel del misär.

Huset kallades för Folkets Hus (Casa Poporului) ett namn som används än idag av många Rumäner. Idag är det en av stadens största turistattraktioner.