Skarhults slott – Skåne

Detta inlägg har blivit läst 2027 Gånger!

Vill du ha en spännande kvinnohistoria dig berättad på knappt en timme, eller männens ideal på samma tid? Då ska du definitivt bege dig till vackra Skarhults slott strax utanför Eslöv. Här berättar de mycket duktiga och pålästa unga guiderna både kvinno- och manshistoria. Mest  vad slottets kvinnor har gjort, men även vad männen har hittat på. Min bedömning är enkle, kvinnorna på Skarhult har haft betydligt större inflytande än männen. Detta framgår om man skrapar lite på ytan som den nuvarande ägaren Alexandra von Schwerin gjorde för några år sedan. Hon plockade då fram utställningen ”Den dolda kvinnomakten” som har visats några år.

Skarhults slott - Skåne
Skarhults slott – Skåne

Ny utställning – Den goda manligheten.

Under detta år har man lagt till utställningen ”Den goda manligheten, You go boy! Vad ska man med mannen till? Utställningen visar från riddare i rustning till Lattepappa”. Allt mycket skickligt berättat av guiderna.

Det här är en typiskt dagsutflykt för vuxna. Jag tror inte mindre barn uppskattar detta. Har du svårt att gå i trappor, så ska du undvika ett besök om du vill njuta av utställningen.

Jaktmatsalen

I Jaktmatsalen från medeltiden serveras lite lättare tilltugg. Kaffe i första hand men du kan få en soppa om du är hungrig. Ta med dig det du beställt och besök slottsparken. Där kan du njuta av den vackra trädgården. Ibland har man visningar av den.

Att ta sig till Skarhults slott

Enklast är med bil. Det är skyltat om du åker 113 från Eslöv med Gårdsstånga, eller E22 mot Gårdsstånga från Hurva.
Eslöv är den närmaste större staden. Åker du kommunalt tar du buss 436 från Eslöv mot Hurva. Resan tar ca tio minuter. Titta in på Skånetrafiken.

Framöver

Det är inte så många år sedan nuvarande ägarfamiljen, Alexandra och Carl Johan von Schwerin öppnade sitt slott för allmänheten. Jag hoppas ju att de fortsätter visa utställningar och visa sitt fina slott. I år har man lagt till en utställning, Swedish Dads i vagnshallen.  Detta bådar för att man har ambitioner att locka oss historieintresserade till minst en utflykt varje år till detta fina besöksmål.