Skagen i Danmark

Detta inlägg har blivit läst 1710 Gånger!

Danmark, Upplev denna spets där två hav möts under annan årstid än det normala, sommaren. Förhoppningsvis blåser det lite, och du får uppleva havets krafter, Vem vinner Kattegatt eller Skagerack. Ofta finns det en traktor med vagn som kör hela spetsen ut på Grenen. I byn skagen hittar du konstnärsmuseet där medlemmarna av den så berömda konstnärsgruppen Skagenmålarna visar upp sig.

Skagen målarna, de som gillade ljuset

Peder Kröyer, Viggo Johansen, Michael Ancher, Anna Ancher, Asker Jorn och Edvard Munch. Sätt av många timmar för det är en upplevelse att smyga omkring och njuta av deras konstverk.

Skagen - Danmark
Café vid vackra Skagen i Danmark

Skagenskunstmuseer heter det, och på länken hittar du öppettider och priser. Lite drygt 200 svenska, så kan du njuta en hel dag. Är du väldigt intresserad och har för avsikt att besöka museet flera gånger eller bara vill stödja muséet så finns det givetvis muséets vänner för cirka 350 DKK per år. Då går du själv in gratis och får ta med dig en vän till reducerat pris. Till detta får du rabatter i butik och på cafét. Men det jag skulle uppskatta med ett sådant medlemsskap är att du får info om nya konstverk, sådant är alltid kul. Själv anmälde jag mig till nyhetsbrevet, det ska bli lite kul att se vad det innehåller. Jag har god och positiv erfarenhet av danska nyhetsbrev, hustrun får ett från Haux slott, där danskarna producerar gott vid i Bordeauxdistriktet i Frankrike.

Vinflaskor från Bordeaux - Frankrike
Vinflaskor från Bordeaux – Frankrike

Spetsen heter, passande nog, Grenen, och där möts två hav, Kattegatt och Skagerack.Grenen är också Danmarks nordligaste punkt, bara det gör ett besök värt. Åker du från Göteborg, så tar du färjan över till Fredrikshamn. Därifrån är det en enkel och trevlig tågresa upp till spetsen en liten tripp på knappt 35 minuter som avslutas med tio minuters promenad innan du är framme i Skagen. Välj sedan om du vill stå med en fot i varje hav eller om du fastnar i skagenmuseet, båda är lika fascinerande.

Solnedgång vid vackra Skagen
En solnedgång vid vackra Skagen, Danmark.