Schwedenstrasse – ett område som är mycket väl värt att utforska.

Detta inlägg har blivit läst 3360 Gånger!

Schwedenstasse

Schwedenstrasse är ett område i norra Tyskland, där svenskarna på ett eller annat sätt har haft inflytande eller påverkan. Området börjar i Wismar, och sträcker sig den polska gränsen i öster. Söderut begränsas det av Wittstock som ligger ungefär där du svänger till vänster när du kommer från Rostock och ska till Berlin på 24:an.
Här finns det många klassiska platser och många har beröring med Sverige via Hansan. Det var egentligen bara Visby som ingick ordentligt i förbundet. I större utsträckning har svenskarna varit på plats på senare tid. Under trettioåriga kriget och freden som följde 1648, fick Sverige Pommern. Där ingår de gamla hansestäderna.

Hansestäderna

Ett besök i området torde vara uppskattat. Det finns fantastiskt mycket att njuta av. Jag gillar ju mest de gamla fina hansestäderna längs Östersjökusten. Det räcker om man nämner Wismar, Strasund, Rügen eller Greifswald, så blir jag varm inombords. En varm sommardag, och bara strosa omkring i de centrala delarna av respektive stad. Klämma sig in på något litet uteställe och beställa in en öl. Nästa dag tas bil fram och en kort bilresa till nästa stad. Nya upplevelser och. Ja du hänger med.

Temaområde eller temaväg?

Min tanke med detta inlägg var att få med det på någon temaväg. Men se det blev tji. Det här handlar om ett temaområde, snarare än om en temaväg. Men det finns små avstickare man kan göra. Det finns en kustväg, en östväg och en västväg, var och en med sina karaktärer. Det är härliga små orter och städer som alla har sin egna historia, och där det ofta finns minnen från den svenska tiden. Jag håller på att sammanställa allt och kommer att lägga ut det här på bloggen allteftersom jag blir klar.Du har säkert dina upplevelser, och jag uppskattar om du delar med dig. Tillsammans berättar vi om Schwedenstrasse och alla de små fina orter och platser som finns här. Du hittar det under taggen Schwedenstrasse, en lagom dagsutflukt på allt från en kort stressig dag till en månads trevlig semester.

#Blogg100 – Dag 9

Torget i Wismar - En av de många trevliga platser som finns på Schwedenstrasse.

Torget i Wismar – En av de många trevliga platser som finns på Schwedenstrasse.