San Sebastian – Vackert och romantiskt

Detta inlägg har blivit läst 7678 Gånger!

San Sebastian eller Donostia

Här har du en riktig pärla, San Sebastian i Baskien, Spanien. Du tar dig hit genom att köra den hårt trafikerade vägen från Sydvästra Frankrike. Eller så är du redan i Spanien och då kan du komma från Pamplona eller Bilbao. Det finns flera sätt. Oavsett vilket, är du i området, sätt av ett antal dagar i denna matmetropol. Du skaffar dig minnen för livet. Här har jag listat sju olika anledningar. Har du flera, kommentera gärna.

Vackert

Området kring, och staden San Sebastian är bedårande vackert. Promenera i gamla stan, oavsett tid på dygn, är en upplevelse. Ta dig med bil runt i omgivningarna. Tar du kustvägen västerut hamnar du så småningom i Bilbao. Det finns många små fiskebyar, där du lätt stannar, smyger in på något fin restaurang och bara njuter av havets läckerheter eller kanske några Pintox, som tapas heter i den här delen av Spanien.

San Sebastian

San Sebastian

Stränderna

Två stora stränder finns i området, varan den största, La Concha ligger mitt i staden. Ta kvällspromenaden runt hela stranden och du har jobb en bra stund, säkert någon timme om du nu vill stanna och njuta. Du kan välja att gå på själva sandstranden, men ta heller att gå uppe på promenadstråket. Då slipper du att få sand i skorna och du kan sätta dig på någon av de parkbänkar eller planteringar som finns.

Stranden i San Sebastian

Stranden i San Sebastian

Maten

Ja, det finns en anledning till att här finns mest Michelinstjärnor per innevånare. Jag vet inte hur många restauranger. Du ska definitivt prova minst en, gärna flera. Upplevelserna är enorma. Bara att titta på de konstverk som skapas är i sig en upplevelse. Att sedan få smaka. Ja, du njuter, jag lovar. De dagar du inte vill gå på fin restaurang, då smyger du bara in på någon av alla de Pintxos-barer som hela gamla stan är alldeles fullt av. Du tar en och annat som ser god ut. Beställer dryck. Äter och så tar du dig ut i friska luften en stund, innan du tar dig an nästa. Till slut så är du mätt och belåten och slipper den där stödkorven när du traskar hem i den spanska natten.

Pintxos

Pintxos

Bergen

Runt San Sebastian finns ett antal berg och andra härliga platser. Ta bilen och år runt lite. Följ strandvägen till Bilbao eller åk upp mot Frankrike, ja om du nu inte kom den vägen. Oavsett vilken väg du tar, ta det lungt. Stanna, njut av utsikt, njut av den lilla fiskebyn där restaurangerna serverar nyfångad fisk. Fortsätt sedan din färd. Dagen försvinner fort i denna härliga miljö.

San Sebastian - Bergen

San Sebastian – Bergen

Gamla stan

Bland Michelinrestauranger och Pintox-barer är det ständigt liv och rörelse. Vill du upplevea gamla stan för dig själv, eller mestadels själv, då är det att kliva upp i bagartid, dvs ganska tidigt på morgonen. Då är det du och några måsar som befolkar området. Du kan strosa omkring och suga åt dig av atmosfären, och bara njuta. Ju senare på dagen du kommer, ju fler människor får du dela upplevelsen med. Men ta dig tid, ta en bakelse på ett fik, ta en lunch på någon restaurang, eller…

San Sebastian - Spansk arkitektur

San Sebastian – Spansk arkitektur

Museo del Whisky

Tja ska man vara störst, så ska man. I denna klassiska pianobar kan du säkert få den whisky du tycker om, oavsett och den stavas whisky, whiskey eller kanske bourbon. På Bulevard nummer fem ligger denna pianobar i två våningar. På hyllorna står minst 3 400 olika sorter av denna ädla dryck. Behöver jag tillägga att det är fullsatt varje kväll. Och det snackas whisky på många olika språk och många har sina åsikter om hur en god whisky ska smaka. Här kan du utan problem smaka av en hel del. Ett tips, smaka icke av alla på en kväll. Tar du fyra smakprover per kväll så behöver du besöka stället varje kväll i knappt 2,5 år, eller 850 dagar. För vissa en dröm, för andra en mardröm.

Whisky

Whisky – Det finns 3399 sorter till på Museo del Whisky

Solnedgång och romantik

En solnedgång i San Sebastian går inte av för hackor. Om du placerar dig så att du har ön Santa Clara till vänster och halvön med gamla stan till höger om solen, så får du en hel magnifik upplevelse. Någon att hålla i handen och tillsammans smyga inåt gamla stan och fortsätta kvällen på någon mysig restaurang. Blir det inte hett då, tja kanske ska du överväga att byta partner.

San Sebastian - Solnedgång

San Sebastian – Solnedgång