Så är då huvudstaden funnen, Tirana.

Detta inlägg har blivit läst 5564 Gånger!

Yngsta huvudstaden?

Nu kan jag inte riktigt min europahistoria, men det känns som om Tirana tillhör de yngre huvudstäderna i Europa. Visserligen har det funnits boplatser här sedan romartiden, och staden har vuxit. Men det är först 1614 det blev en officiell stad, grundad av en osmansk general. Huvudstad blev det 1920 efter Durrës. När Albanien så fick monarkin, 1928, så lät Kung Sog skicka efter Italienska arkitekter som skulle göra staden vackrare och mera västeuropeiskt. Detta föll i samband med WW2 då dels monarkin föll och så blev man invaderade av fascister, nasister och skulle jag påstå, kommunister. Sedan kommunistdiktatorn Envar Hoxnas död, 1985, så ska staden ha utvecklats. Det ska bli några spännande dagar här.

Cykelaffär i källaren.

Cykelaffär i källaren.

Ankomsten

Vi åkte i går den korta lilla biten från Durrës till Tirana. Hittade enkelt vårt boende, en lägenhet på andra våningen med balkong. Parkerade bilen på en bevakad parkering. Det i gick i hyran. Men så fort väninnan lämnat oss, så kom parkeringsvakten och skulle ha betalt. Vi får väl se om vi får ta taxi hem eller om vi kommer åt bilen.

Italiensk glass

Italiensk glass

Första promenaden

Vi bor så centralt att vi kommer att kunna promenera till alla sevärdheter. I går tog vi den första vändan. Inte så mycket sevärdheter, mera en pasta Bolognese och en god öl. Så ett antal små steg igen, tills det blev dags för ytterligare vätskepåfyllning.

Gatukök

Gatukök

Första intrycket

Än så länge har jag tyckt att de flesta Albaner klär sig väldigt slarvigt och att man skräpar ner väldigt mycket. Här i Tirana får jag ändra på den ståndpunkten. Det är mestadels rent och fint, människor i betydligt bättre klädda, och prisnivån är något högre. Det senare är ändå en låg nivå. Pastan, ett glas vin och två öl kostade 120 kr. Vi överlever.

Tirana - Staden med Italienska influenser.

Tirana – Staden med Italienska influenser.

Trafikregler

Ja, de finns, men varför använda sig av dessa. Bättre att köra efter modellen störst – först. På landsbygden har man åtminstone lite, med betoning på lite, sans och vett. De har upptäckt att bilen är utrustad med broms. På de större fordonen i Tirana fick man icke med sådant. Däremot har många fått tuta i julklapp, det hörs. Ofta är det stillastående köer. Man har stannat för rött ljus. Någon i slutet av den femtio bilar långa kön tröttnar, och lägger sig på tutan. Han framför ska ju visa sin julklapp, och… ja ni förstår. Ganska skojsigt. Ok, lite överdrivet, men det känns så när man går på trottoarerna.

Poliskontroll i korsningen. Någon bar sig ovanligt dumt åt.

Poliskontroll i korsningen. Någon bar sig ovanligt dumt åt.

Kultur i Tirana

Idag blir det på med stora promenadskorna. Jakten på Albaniens kultur och sevärdheter ska inledas. Skanderbegstorget, fredsklockan och Hoxnas pyramid. Det senare ska vara ett minnesmärke, uppsatt av dottern Pranvera Hoxha. Det var icke populärt och det ska, vad jag läst, icke blivit färdigt. Låt se.