Rostock Hansestaden som ännu blommar.

Detta inlägg har blivit läst 2847 Gånger!

Jag har skrivit en del om denna trevliga Hansestad, mest då som mottagare av färjor från Danmark och Sverige. Men det finns givetvis en massa saker som man kan göra i denna härliga stad, Rostock. Här är lite historia. Jag återkommer med fler artiklar.

Grundandet av Rostock

Staden grundas i mitten av 11-talet och det är samtidigt grunden för den Mecklenburgska ätten. Men det är först 1218 staden får sina stadsrättigheter. Men det är egentligen 1262 som man blev en stad. Det var då man byggde sin stadsmur och där Kuhtor räknas som Tysklands äldsta bevarade stadsport.
Hansetiden ska, till skillnad mot Lübeck och Wismar, ha koncentrerats på de norska hansestäderna Oslo och Tönsberg. I viss mån var både Skanör och Falsterbo inblandade då de levererade sill till staden. En ganska betydelsfull handelsvara. Rostock ägnade sig icke åt handel över Östersjön, trots att man låg bättre till för detta än grannstäderna Lübeck och Wismar.

Rostock - Rådhuset

Rostock – Rådhuset

En annan viktig händelse är grundandet av universitetet 1419. Det är i paritet med Lunds första stapplade steg i den högre skolan. Uppsala kom först 1479. (Lunds universitet började 1668).

WWII

Naturligtvis drabbades Rostock av det trettioåriga kriget, en epok som definitivt satte stopp för hanseförbundet. Rostock hamnade under en hel massa olika härskare och plundrare, och det var inte mycket med staden under senare delen av 1700-talet. En bit in på 1800-talet, när industrialiseringen tog vid, fick man åter en betydande rikedom. Man fick tågförbindelse med Berlin och badorten Warnemünde blev en av Tysklands mest populära kurorter. Man byggde varv och andra större industrier.
Under andra världkriget fick givetvis staden 26en stor betydelse, då man hade all viktig industri till kriget. Det innebar då att staden bombades i princip sönder och samman. Man räknade att knappt femtio procent av alla byggnader var raserade. Trots denna enorma förödelse var det bara drygt 200 som fick sätta livet till.

Efter WWII

Efter andra världskriget hamnade Rostock på DDR-sidan och det var den sovjetiska Röda Armén som tog över. Sovjet kom att investera i återuppbyggnaden av staden och 1951 stod oljehamnen klar. Det markerade Rostock som DDRs viktigaste hamn. Utbyggnaden av hamnarna och varven gjorde att Rostock hade drygt 250 000 innevånare i slutet av 1950-talt. Så många har det inte bott där, vare sig tidigare eller senare.
Tysklands återförening innebar att en hel del lämnade staden. Man kunde riva en del av de miljonprogramhus som man byggde tidigare. Man kunde även varsamt renovera staden till dagens vackra stad.

#Blogg100 – Dag 26

Rostock - Det gamla torget

Rostock – Det gamla torget