Romantiska vägen i Österrike

Detta inlägg har blivit läst 1853 Gånger!

Salzburg, början på den romantiska vägen i Österrike.

Flera romantiska temavägar

Den tyska romantiska vägen har du säkert hört talas om, men visste du att det fanns en romantisk väg även i Österrike. Den sträcker sig från Vackra Salzburg till den om möjligt än vackrare Wien. Och det som piggar upp lite extra, det är inte bara ändorterna som är vackra, vägen passerar orter som Hallstatt och Gmunden. Du som har lite kännedom om Österrike vet nu vilken nivå det handlar om. Vill du inte köra själv på denna strasse, så finns det företag som erbjuder 8 dagars resa, med övernattningar, god mat, men framförallt guidening på plats, så att du får med dig alla detaljer.

Romantiska vägen i Österrike

Hela sträckan är 38 mil, och du kan stanna lite var som passar dig. Här är några tips, du hittar fler på deras hemsida, romantikstrasse.
Salzburg, Här kan du ta din början, i denna Mozarts hemstad. Du börjar givetvis resan genom att stanna några dagar här, och uppleva staden. Det är faktiskt ganska svårt att hitta bra hotell i Salzburg, om man nu har lite önskemål om att det inte ska vara gigantiska priser, bilparkering och frukost, de två senare utan att man blir ruinerad. Jag tycker att går man över €10 för var och en, så har man passerat gränsen. Nåväl; du kan ta in på Hotel Jederman, ett trestjärning för knappt 800 sek per natt. Tyvärr så saknas både frukost och bilparkering för vettiga priser, båda kostar €15 per dyg, och frukosten per person. Makalösa priser tycker jag. Nästa hotell jag hittar är Holiday Inn Salzburg City, för hyfsade rumspriser, 945 för DR. Men frukost för €17,50 och parkering för €14, gör att man kan fundera på tält. Det tredje hotellet man kan kuka på är Hotel Salzburg. Här finns ingen organiserad parkering och frukosten hamnar på €17. Men rummen kostar låga 739 för ett DR. Jag tror att man snart har högre priser på frukost och parkering. Knepigt. Nåväl ett sätt att komma runr de horribla frukostpriserna är att ta med sin rumspartner och ta en morgonpromenad ner i stan. Dels får ni uppleva och dels sparar ni säkert några EURO på den utflykten, ni får en betydligt rikare och bättre frukost på stan, för betydligt lägre kostnad. Nåväl, nu skulle jag inte grotta ner mig i frukostar i barockstaden Salzburg, det skulle handla om den romantiska vägen i Österrike.

Mondensee i Salzkammergut

Vi lämnar Salzburg och tar oss upp till Salzkammergut, det oerhört vackra området nordost om Salzburg. Här hittar du först sjön Mondsee. Här badar du, vandrar, njuter av omgivningarna, och äter gott. Det finns några få hotell här, med en prisnivå betydligt högre än i Salzburg. Men då kan du får en frukost för rimliga €7 per person och du har ofta parkering som ingår. Vissa hotell ingår frukosten. Här har du alla hotell via Hotels.com.

Hallstatt, lite väl mycket omtyckt

Hallstatt, vackert på avstånd, men oerhört trång om du besöker.


Lämna nu Mondsee och fortsätt i några mil. Ta sikte på Hallstatt. Under en vanlig sommardag, så kan jag lova att du inte är ensam. Massor med bussar har denna pärla på sitt utflyktsprogram, det är så pass många att jag skulle råda dig att skippa denna upplevelse, och i stället ta dig till Bad Ischl eller vidare till Gmunden. Kanske inte riktigt så romantiska bilder som i Hallstatt, men du får åtminstone plats.

Vatten i Gmunden, framför de snöklädda bergen. Vackert

I Gmunden hittar du hotell för under tusenlappen, inklusive frukost, och i de flesta fall gratis parkering. På vissa hotell erbjuds du till och med gratis hämtning på tågstationen, en bra service för alla de som åker tåget.
Vill du göra en liten avstickare på vägen till Wiena, så är Almdalen ett bra val. Här hittar du natursjöna vyer, som nästan tar andan ur dig. Här kan du skaffa dig ett av många olika paket och få upplevelsen paketerad, med bokade hotellrum, vandringar, mat och en hel del mera. Paketen kostar från ca 2000 sek per person och uppåt. Alla paket är en upplevelse i sig, jag lovar.

Det här var första delen i min beskrivning av den österrikiska romantiska vägen, det kommer inom kort flera delar, vi har många mil kvar till slutmålet Wien.