Romantische Strasse – Romantiska vägen i Bayern

Detta inlägg har blivit läst 5824 Gånger!

Romantische strasse börjar i Würzburg i norr till Füssen i söder går en av de romantiska vägarna i Tyskland. Denna väg är 424 kilometer lång och passerar många vackra ställen. Det är sammanlagt tjugosju små orter som gått samman och bildat denna väg, som räknas som en av Tysklands mest attraktiva turistmål. Ja, det är givetvis betydligt mer än ett resmål, varje ort eller stad har sin charm. Jag ska plocka fram alla orter på denna charmiga väg och beskriva, så att du vet vad du ska leta efter.

Det går bra att både cykla och vandra. Cyklar du är den leden ca 46 mil, tar du på dig vandringskängorna så har du omkring 50 härliga mil framför dig. Det finns en del bussturer som tar dig på olika långa sträckor av den Romantiska vägen i Bayern.

Det började på femtiotalet

Det hela började 1950. Då i uppbyggandet av Tyskland efter kriget, kom man på att det skulle underlätta för besökarna om det fanns skyltar som visade vägen. Det var återvändande amerikanska turister som man ville locka. Men det visade sig att många andra var intresserade, framförallt japanska besökare. Så man satte upp skyltar även på japanska, ja förutom tyska och engelska.

Vad att uppleva?

Vad finns det då att se på denna berömda väg? Ja det mesta skulle jag vilja svara. Jag kommer att skriva om alla de platser som ingår på denna väg, och en del saker som ligger nära och som man enkelt kan göra en liten avstickare till. Bland annat sagoslottet Neuschwanstein, en liten bit utanför Füssen. Det sägs att slottet var en förebild till Walt Disneys Törnrosaslott. Eller varför inte ta dig upp på Tysklands högsta berg, Zugspitze, på 2 962 meter upp.

Jag kommer inom kort att skriva om hela denna härliga väg. Vill du läsa alla inlägg, så klicka på den här länken, eller på taggen Romantiska vägen i Bayern. Jag skriver till Bayern eftersom det finns många andra romantiska vägar i Europa. Mera om detta senare.

Romantische strasse med tåg!

Vill du uppleva den mest berömda temavägen i Tyskland, Den Romantiska vägen, så kan du mycket väl ta tåget, och ta dig runt. Framförallt denna sommar, när du skaffar ett periodkort för €9 och åker så mycket regionaltåg som du vill, då är det perfekt för en tur i Romantische Strasse. Normalt kör man den temavägen med bil, men det går exakt lika bra med tåg. Här är ett förslag. Kommer du från Skandinavien, så siktar du in dig på Hamburg. där du byter för resa till Frankfurt am Main, eller kanske Nürnberg, du avgör vilken du gillar bäst. Gör jag en mycket snabb slagning på booking, så ger det, utan närmare undersökning, lägre hotellpriser i Nürnberg. Men det var som sagt en mycket snabb slagning. Man behöver gå djupare för att kunna avgöra. För fortsättningen spelar det absolut ingen roll vilken stad du väljer. Jag räknar med att du bor över en natt här, och påbörjar din resa på Romantische strasse dagen efter.

Dag 1 – Stockholm – Hamburg

Jag tänker inte orda så mycket om den här sträckan, det är den vanliga från Sverige och med första stopp i Hamburg. Gillar du inte den staden, så kan du lika gärna stanna i Flensburg eller Kiel, det kan kanske finnas billigare hotell där.Nästa etapp utgår du bara från den staden där du stannade, och byter ut Hamburg mot din stad. Det påverkar ju inte Interrail, du förbrukar en dag just denna dag, oavsett om du åker till Hamburg eller De andra små städerna.
Dag två – Hamburg/Flensburg/Kiel till starten Frankfurt am main eller Nürnberg.
Från Hamburg tar du enkelt tåget till Frankfurt am main. Ett snabbtåg tar fyra timmar ungefär, och du åker då på en resadag från ditt Interrail. Till Nürnberg tar det lite längre tid, drygt fem timmar. Här räknar Deutsche bahn med många resenärer, så man rekommenderar att du bokar sittplats.
Dag tre – nu blir det första etappen på Romantische strasse. Würzburg.
Enkelt kliver du på första regionaltåget på denna resa, som tar dig mellan Nürnberg/Frankfurt am Main till Würzburg, som har några hotell ganska central, men tycker jag till relativt höga priser.

Dag fyra Rotenburg ob der Tauber

Åter en lite smygardag, resan med regionaltåget tar lite drygt en timme, med ett byte i Steinach. Det är regionaltåg, så du åker på din €9-biljett. I Rotenburg ska jag bjuda på ett hotelltips, Hotel Uhl. Vi har inte bott på detta, bara noterat dess centrala läge, och det såg bra ut utifrån. Här i Rotenburg ska du leta efter fabriken som tillverka julsaker, det är Tysklands största, det finns gigantiskt med grejer.

Dag Fem – Augsburg Hbf

Dag fem, här kan du välja hur du vill åka, snabbtåg, regionaltåg eller till och med buss. Snabbtåget åker ju en dag från Interrail, och bussen får du betala själv, €47,80. Om du tar regionaltåget, så tar det 3 timmar 23 minuter, men du åker på din €9-biljett. Och får njuta av det tyska landskapet långt ner i söder. Här kan du hoppa av resan, åka till München och därifrån ta dig smärtfritt hem till Sverige igen. Det ryker två resdagar på ditt Interrail, då med stopp i Hamburg/Kiel eller Flensburg. Jag skulle föreslå att du tar dig till ytterligare en stad på denna romantische strasse, nämligen din sista:

Dag sex – Füssen

Du åker enkelt hit med regionaltåget och utnyttjar din biljett €9 även till denna resa.
Hemresan. Füssen – München
Regionaltåget går på lite drygt två timmar. Jag skulle stanna några dagar i den fantastiskt vackra staden München, innan jag ger mig hemåt. Du avgör.

München – Hamburg

Den här resan tar sex timmar. Du plockar fram ditt Interrail, och njuter av ett ICE tåg. Om du inte trivs i Hamburg, så finns det inget som hindrar att du åker vidare till Kiel, det tar en timme längre bara, du åker på samma Interraildag. Samma sak om du föredrar Flensburg, då tar det ytterligare knappt en timme. Eller så vill du tala lite danska, och då kan du åka ytterligare knappt fem timmar från Hamburg och komma till Köpenhamn en bit in på kvällen, det blir en lång resa. Eller så är du riktigt hemkär, och åker från Köpenhamn till Malmö på knappt 40 minuter, du landar i Malmö strax efter midnatt, men du har ännu bara utnyttjat en resdag, men du har utnyttjat en resdag hem till Sverige, den varan som du vbara har två av, en förbrukade du när du reste ut, och åker du till Malmö nu, så förbrukar du den andra också, således är Malmö inget bra förslag om du inte bor i Malmö. Har du Göteborg eller Stockholm som slutmål, så är det bättre att stanna i Köpenhamn, senast, och nästa dag ta hela resan till Stockholm eller Göteborg.

Mina tankar:

Den här trippen är enbart byggd på de erfarenheter jag har av att resa med tåg i Europa. Det är ett förslag. Om du vill följa förslaget, så var så god. Men du får själv ta ansvar för att det fungerar. Jag har kollat alla linjer nu när jag skrev detta inlägg, men det kan ju förändras. Du behöver ett Interrail för fyra dagar, och du behöver en periodbiljett som kostar €9 för en kalendermånad. Planerar du rätt så slipper du passera en månad, det är i och för sig en blygsam summa men spara på det som kan sparas på. Sedan föreslår jag, av hela mitt hjärta, att du inte stannar bara en natt på varje ställe, det finns så enormt mycket att se och njuta av så du behöver minst tre dagar på varje ställe för att ta det viktigaste.
Res och njut.

Sagoslottet Neuschwanstein Romantiska vägen i Bayern

Sagoslottet Neuschwanstein, en avstickare från Romantiska vägen i Bayern.