Resa till Europa i Corona tider

Detta inlägg har blivit läst 5779 Gånger!

Uppdaterad 15 mars kl 04:30.
Om Corona. Så kom det då, egentligen ganska väntat, UD avråder från alla resor som inte är nödvändiga. Jag håller på att plocka fram alla färjelinjer som har utlandstrafik, och försöker se vilka deras beslut blir. Ska du resa, kolla då först hur du kan lämna Sverige, om du har en nödvändig resa. I övrigt så ska du ju stanna hemma, enligt UD.
Färjelinjer med utlandstrafik:

Color Line: Trafik mellan Sverige och Norge. Man ställer in all passagerartrafik från den 14 mars, på de flesta linjer. Linjen mellan Oslo och Kiel är inställd från den 14 mars.

Fjordluine – Trafik mellan Sverige och Norge. Ställer in all trafik från den 14 mars och tills vidare.

Öresundsbron: Läs nedan om Danmark.

Stena Line: Trafikerar Sverige och Danmark, Tyskland, Polen och Lettland, samt en del linjer i storbritannien och Europa. På linjer till Danmark stänger man ner passagerartrafiken den 17 mars. Samma sak gäller med resande till och från Polen. 17 mars stänger man för passagerartrafik. På alla linjer fortsätter godstrafiken. Som det ser ut just nu, så kommer man att återuppta passagerartrafiken den 25 mars igen.

TT-line, trafikerar Tyskland, Polen, Litauen. Vad jag kan se finns det inga restriktioner just nu, klockan är 04,00 den 15 mars. Jag skulle tro att Polens regler gäller även för TT-line. Läs på deras hemsida innan du gör något.

Polferries: Resor till Polen. Här finns restriktioner för inresa i Polen. Läs på Polferries hemsida för mera info.

Finnlines: reser främst mellan Malmö och Tyskland. Inga restriktioner vad jag kan se. Titta på deras hemsida för senaste infon.

Bornholmslinjen. Färja till Bornholm. Det finns restriktioner. Läs på deras hemsida. Eftersom Danmark är stängt kan en ren semestertripp till Bornholm bli problematisk för icke danska medborgare.

DFDS: resor till Baltikum, bland annat. Man ställer in en del resor till och från Frankrike. Läs på deras hemsida, för senaste infon.

TallinkSilja: resor till Finland och Baltikum: Trafiken Stockholm-Tallin är inställd pga Estlands undantagstillstånd. I övrigt ska det fungera.
Viking Line: Trafikerar Finland. Vad jag kan läsa finns det inga restriktioner på resorna, däremot en del andra saker. Läs på deras hemsida för ytterligare info.

Eckerölinjen: Trafikerar Finland. Här finns inga restriktioner i trafiken. Läs med på Ekerölinjens hemsida.

Wasaline: trafikerar Finland. Inga resriktioner vad jag kan se. Läs mer om Wasaline på hemsidan.

Destination Gotland: Färjor mellan fastlandet och Gotland. Här finns inga restriktioner.

Jag är med på massor av maillistor. De senaste dagarna har min inlåda nästan svämmats över av olika länders beslut om egna karantäner på grund av Corona, och sådant påverkar verkligen vårt resande. Som du säkert har noterat har Danmark från och med idag klockan 12.00 stängt gränsen, dels mot Sverige och dels mot Tyskland. Här är de undantag som gäller:
• Danska medborgare
• Pendlare med anställning i Danmark
• Starkt berättigat syfte.
• Frakt och varutransport med lastbil.

Kör du över Öresundsbron, så blir du kollad vid Pepparholmen. Blir du stoppad och inte har rätt att resa in till Danmark, så får du vända åter till Sverige igen. Normalt får du betala på den svenska sidan, när du kommer från Danmark. Hur man löser detta nu, det känner jag inte till, du kanske får betala för att du kört lite på bron. Då bör du kanske kunna få tillbaka de pengar du betalade när du körde ut på bron. Har du inte anledning som jag listade ovan, så är det nog bättre att avstå från denna utflykt.
Reglerna är samma om du kommer från Tyskland och ska köra genom Danmark, via Jylland och över Stroa Bältsbron, via Fyn och sedan upp till Helsingör och över till Helsingborg via färjorna. På samma sätt bör det fungera om du tar färjan Puttgarden – Rödby eller Gedser, för vidare genomfart genom Danmark. Kolla dina färjor innan du ger dig iväg.
En linje som bör vara öppen, och som dessutom bör vara ganska full, är Stena Lines och TT-linjen mellan Tyskland och Sverige.

Corona Österut


Estland meddelar att man nu inför undantagstillstånd, vilket innebär att man inte släpper in några besökare. Det innebär att Tallink, som trafikerar linjen Stockholm – Tallin ställer in sin trafik från och med söndag 2020-03-15 och tills vidare. Läs mera på Tallinks hemsida, för aktuell informtion.

Den här informationen har jag läst 2020-03-14 klocka 16,45. Följ länkarna om du vill ha aktuell info om respektive färjelinje. Det jag med ganska stor säkerhet kan säga är att det blir förändringar, så om du återkommer hit ofta, så får du det senaste jag skriver.
Ska du resa till Ryssland, så har jag en speciell sida om detta land, och vad som händer sär. Resatillryssland.se heter den.

Corona blockerar världen
Corona blockerar världen