Östersjön – Fina grejer hela vägen

Detta inlägg har blivit läst 5200 Gånger!

Det finns mycket i vår närhet, det är dags att upptäcka sådant numera. Runt Östersjön finns en hel del badplatser, som i det allra flesta fall har en lång sandstrand. Vad jag känner till så ligger Sveriges längst badstrand i Laholmsbukten. Mellbystrand och Skummeslövsstrand, som tillsammans utgör drygt tolv kilometer lång sandstrand. Den stranden tillhör inte Östersjöområdet, utan Laholmsbukten med Kattegatt strax utanför. I Laholmsbukten finns också Lagans mynning, Östra stranden i Halmstad och den slutar egentligen långt upp med Tylösand. I Söder hittar man Båstad, hovs hallar och Kattvik, som är klassiska sommarbyar. Vänder vi in mot Östersjn, så finns det många kustområden som definitivt är värda esök om du gillar hav och bad. Öarna i Östersjöv har ofta utmärkta badstränder, Öland, Gotland, Ösel, Rügen, Bornholm har ordentliga badstränder, som i de allra flesta fall är mycket populära och som trots att de är många ofta är ganska fyllda med besökare.


Den största stranden vid Östersjön är vid den tyskpolska gränsen på den tyska sidan. Usedom heter den lilla byn, och där räknas stranden i 42 kilometer, dvs nästan fyra gånger Laholms stränder. Kliver vi över till andra sidan Östersjön, Balktikum, så finns det en hel del även där. Nida i Litauen är cirka tio kilometer lång, och här finns förutom sand även Bärnsten. Jag kan inte kilopriset på bärnsten, men är du intensiv så kan du säkert finansiera en del av din resa med dessa gula fina stenar. Jag googlade lite, hittade honung, 10 gram, borrad för 49 sek. Det borde bli ett kilopris på knappt femtusen sek. Men det är färdiga stenar, hur mycket man kan få om man säljer ra stenar, det framgår inte. Det förekommer tydligen en massa förfalskningar, så det gäller att du verkligen plockar rätt sten när du väl sätter i gång. Mitt råd, är du på stenjakt, skaffa dig kunskap innan du sätter igång, det kan spara en massa pengar för dig.


I Polen är nog stranden vid Sopot den mest kända. I ett ganska kallt vatten finns det en mycket fin sandstrand. Men det är nog inte den som tar uppmärksamhet fullt ut. I stället är det den gigantiska piren som man kommer ihåg vid besöket, MoloPiren. Titta på Tripadvisor så ser du att MiloPiren har 114 omdömen och hamnar på tredje plats bland saker att göra i Sopot. Badstranden hamnar överst. Reser du till området, så har du även Gdansk och Gdynia att besöka. Du kan säkert tillbringa en hel trevlig vecka i området. Här är ett förslag på lämpligt hotell i Sopot. Det finns flera.
Du reser hit med Stena line. Här är länken så att du kommer direkt till Karlskrona – Gdynia.

Bornholm – Dansk glädje i Östersjön


En av alla de öar i Östersjön som har bedorande sandstränder. Det är egentligen bara att ta sig till Ystad och sedan färjan till Bornholm. Väl där hyr du en cykel och trampar till badstränderna. Jag känner till Dueodde som ligger på öns sydspets, med mjukt rullanden dyner och en kritvit sand. Den ska sägas vara världens finaste.

Öland – En ö i Östersjön


Enkelt att ta sig hit via Ölandsbron. Sedan kan du egentligen välja norr eller söder, stränderna dyker upp lite här och var. Böda på den norra delen är ju känt från TV.

Gotland – ÖstersjönPärlan mitt i Östersjön. Du tar färjan från Nynäshamn eller Oskarshamn. Väl på ön, så är det ungefär som Öland, du kan köra åt vilket håll som helst, rätt vad det är så dyker den där stranden upp. Här får du dessutom en bonusö, åker du norrut så kommer du till Fårö där i stort sett hela norra delen är en enda stor sandstrand. Lite väster om Fårö Fyr hittar du en fyra kilometer lång sandstrand, Norsta Aurar. Det är paradiset för de som inte gillar kläder, här är det ett nakenbad. Lite söder om denna badplats hittar du Ekeviken på den västra kusten och så Sudersand på den östra sidan. Du väljer strand efter vart vinden kommer ifrån.
På huvudön, Gotland, har du givetvis ett bra antal stränder, varav Ljugarn och Tofta har samma tankar som Ekeviken resp Sudersand. Välj strand där du har pålandsvind, så blir vattnet betydligt varmare.

Estland – Ett av de vackra länderna vid Östersjön


Här finns det lite drygt 370 mil kust mot Östersjön, du förstår att det egentligen bara är att välja väg. Vösu Badstrand ligger i en nationalpark och har en hel del service. Livräddare, kiosker, lekplatser och en helt underbar sandstrand. Är du längst söderut, så ska du välja Mändjala badstrand, här kan du campa, hyra stuga och en hel del annat.
Bland Estlands öar har du givetvis Ösel Moon och Dagö, alla tillräckligt stora för att ta emot badbesökare. Estland ska du inte enbart besöka med badbyxorna i handen, det finns massor med härlig kultur, som tillfredställer andra delar av din kropp. Klicka på länken för mera info och försök välja.

Lettland – Ett Baltland vid Östersjön


Det lilla landet i mitten på Baltikum har givetvis även det en kust mot Östersjön, och därmed några ljuvliga stränder. Liepaja Blue Flag Beach i södra Lettland är kanske en av de större. 8 kilometer och 80 meter bred strand gör att den kan plocka in många tusen besökare utan att det känns trångt.

Litauen – Det Baltlandet som ligger längst söderut och har gräns mot Östersjön

De mest populära stränderna ligger kring Palanga, Klaipėda och Nida. Det är Litauens riviera, kan man nog säga. Länga sandstränder och ganska barnvänliga vattenbryn, långgrunt.

Badstrand vid Östersjön
Badstrand, Östersjön