Öresundsbron – den enda fasta förbindelsen med Europa

Detta inlägg har blivit läst 1850 Gånger!

Öresundsbron

Den här fasta förbindelsen började byggas 1995 och invigdes den första juli är 2000 av den svenske kungen Carl XVI Gustaf och den danska drottningen Margrethe II. Bron kostade lite drygt 40 miljarder att bygga och det finansierades med lån där både den svenska och den danska staten står som garanter. Alla som passerar bron betalar en avgift som används till att betala av lånen och att underhålla förbindelsen.
Förbindelsen består av tre delar, dels själva bron som är knappt åtta kilometer, dels den nybyggda ön Pepparholmen som är cirka fyra kilometer och på den danska sidan finns en tunnel, även den cirka fyra kilometer. Sammanlagt är förbindelsen 15.9 kilometer.
Det finns två spår fär tåg och fyra filer för trafik. Dagligen passerar nu omkring 20 000 fordon och totalt 75 000 passagerare.

Finansieras av Sverige och Danmark

Bron finansieras med avgifter. För en vanlig personbil kostar den 460 kronor för en enkel resa. Det finns en del rabattsystem, bland annat BroPass. Du betalar en årsavgift på 380 kronor och kan sedan passera bron för 205 kronor. Du sparar således in årsavgiften om du åker fram och åter en gång. Gör du återresan inom sex timmar, så blir det ännu lägre pris, 125 kronor.

Kommande förbindelser

Öresundsförbindelsen utgör den enda fasta förbindelsen Sverige har med Europa, om man exkluderar våra grannländer Norge och Finland. Ska man söderut, så är det antingen färja eller förbindelsen som gäller. I Danmark finns det sedan tre vägar söderut, Gedser – Rostock, Rödby – Puttgarden eller broarna över Stora Bält, där du hamnar på Jylland och så småningom i Tyskland och vad du nu vill.
Det diskuteras att bygga en bro mellan Danmark och Tyskland. Vad jag har hört så skulle det fungera mellan Rödby och Puttgarden. Spaden är icke satt i marken, men man skulle vara klara 2030 eller något sådant. Det blir spännande, ytterligare ett alternativ söderut.

#Blogg100 – Dag 10

Öresundsbron - Sveriges enda fasta förbindelse med Europa!

Öresundsbron – Sveriges enda fasta förbindelse med Europa!