Nikolaikyrkan i Wismar

Detta inlägg har blivit läst 2390 Gånger!

Under tidig medeltid var de lokalbefolkningen som byggde sina egna kyrkor. Så gällde på Gotland och så var det i Tyskland. Wismar var med i hanseförbundet och därmed kan man utröna att staden var ganska rik. Det har avsatt sig i Wismar, där man har tre medeltida kyrkor. St Nikolai (1380) Mariakyrkan (1280) och St George (1500). Jag återkommer till de två senare och börjar med St Nikolai.

St Nikolaikyrkan i Wismar

Denna kyrka började byggas 1380 och invigdes 1403. Kyrkan, byggd i det tyska röda teglet, backsten, drabbbades av lite olika tragedier. År 1508 avslutade man bygget av klocktornet, men det fick bara stå där i några år. 1524 störtade det tornet in och det blev inte så mycket kvar. Lite senare, 1703, tog en orkan hand om resten och spiran rasade mot taket, som då förstördes. Man började återuppbyggnaden, men efter tre år var pengarna slut och det hela avslutades. Det är först på senare delen av 1800-talet som man bygger färdigt. Nu i barockstil.

Altaret är byggt 1774 i barockstil, och basen representerar ett sakrament. Predikstolen är en kopia av den som byggdes 1653. Jag tycker mig kunna se att baldakinen är i Barockstil.
Orgeln är byggd i Leipzig av mästaren Johann Gottlob Mende mellan åren 1842 och 1845.Men den kom inte till St Nikolai förrän 1895.

Nikolai är bland annat sjöfararnas skyddshelgon. Denna kyrka byggdes med St Nikolai som skyddshelgon och kyrktornet användes mycket riktigt av sjöfarare och fiskare som ett landmärke. De hade även ett eget altare i kyrkan.

Kyrkan används ordentligt idag. Öppen för allmänheten minst mellan 11 – 16, sommartid betydligt längre. Här genomförs olika konserter och andra skådespel. Det finns ett litet barnrum, där barnen har möjlighet att rita sin bild av Jesus. Det finns permanenta konstutställningar, då icke enbart religiösa bilder.

De centrala delarna av Wismar ingår i UNESCOs Världsarv, där givetvis St Nikolai utgör en viktig del.

 

St Nikolai kyrka i Wismar. Foto:  Christian Pagenkopf

St Nikolai kyrka i Wismar. Foto: Christian Pagenkopf