Konstälskarens guide till Europa

Detta inlägg har blivit läst 1169 Gånger!

Det finns få resealternativ som ger så många möjligheter som att göra en biltur genom Europa. Bilresan är ett roligt sätt att uppleva kulturen och miljön för den som hittar runt på småvägar och i små byar. Ni kan stanna när ni vill, äta var ni vill, och det är lätt att packa med ett tält i bagageluckan för att uppleva naturen på närmare håll. Det är redan ett recept på en perfekt semester: den legendariska roadtrippen.

Men var ska man stanna, och vad ska man hitta på? Speciellt gråa och regniga dagar? Det finns inget bättre sätt att spendera sina dagar än att cruisa från konstmuseum till konstmuseum. Det kan roa historikern likaväl som konstnären, samt barnen. Den som är intresserad av inredning och design kan hitta mycket inspiration i dessa historiska skaparverk. Även den som inte vanligtvis spenderar lediga dagar med att titta på canvastavlor kan hitta stort nöje i dessa underbara europeiska pärlor.

Passa på att fylla på inspirationen

Konst är inte bara där för att fylla upp väggarna. Den är där för att skapa känsla och tanke. Det ger oss en njutning, och skapar frid i själen, att få komma in i ett väldekorerat hem. Så har världshärskare såväl som fattiglapp resonerat. Vi är helt enkelt skapta för att må bra i fina miljöer. Konstpreferenser är däremot unika för varje person. Den enes skräp är en annans guldklimp.

På museum runt om i Europa hittar du många härliga skatter från andra världar och från andras liv, du hittar det som dessa andra värdesatte mest av allt. Kanske hittar du just din stil bland alla guldklimpar? Här kommer 3 förslag på museer som du inte får missa.

Vasamuseet
van Gogh-museet
Louvren

Vasamuseet

Tro det eller ej, men högst på listan måste väl ändå vårt egna Vasamuseum komma. Det är det perfekta första eller sista stoppet när ni ska cruisa i Europa. Den otroliga prakten gör det omöjligt att inte fascineras av regalskeppet Vasa. Vasaskeppets prakt blev dock också dess undergång. En spännande historia håller barn likaväl som vuxen fängslad. Glöm inte denna vattendöpta pärla, och njut av de vackra skulpterade dekorationerna, värdiga detta kungliga fartyg.

van Gogh-museet

För den som verkligen undrar hur det var att leva som fattig konstnär på 1800-talet så är Vincent van Gogh det perfekta exemplet. Du hittar allt från de första sketcherna till de världskända canvasmålningarna, och till personliga brev och ett riktigt tragiskt livsöde. Vincent van Gogh blev inte känd förrän efter sin död. Hans unika stil slog igenom stort under 1900-talet och är med oss än idag. Det är inte ovanligt att hitta posters med van Goghs kända målningar hemma hos folk.

Louvren

Det går inte att skriva en artikel om konstälskarens favoriter utan att nämna Louvren. Det oändligt kända museet härbärgerar en av världens mest kända tavlor – Mona Lisa. Men museet sitter på många fler skatter än så. Grekisk, italiensk och till och med egyptisk konst vilar fridfullt i de gigantiska salarna i detta palats. För dig som lever för konst är Louvren ett måste på din konstresa i Europa. Definitivt en inspirationskälla för den hungriga dekoratören!