Julmarknadsresor!

Detta inlägg har blivit läst 4382 Gånger!

Så här i mitten av november är det mycket hög tid att tänka ut vilka julmarknader du vill besöka. De ploppar ju upp lite här och där numera. Sedan finns det klassiker, sådana som man gärna vill besöka åtminstone någon gång i livet. Numera bor jag lite illa till för att kunna smita iväg på de där spontana resorna, jag bor på Gotland. Här är det ofta helgen innan första advent som gäller, den stora marknaden har man flyttat inomhus, till Visby strand. Marknaden fanns tidigare på Stora torget, mitt i den medeltida staden, och den var traditionsrik.

Julmarknad i Sverige

Numera finns det en liten kopia av detta, och kallas för skyltsöndag. I Sverige finns det en hel del traditionella julmarknader att besöka. I första hand tänker jag på Huseby bruk, några mil söder om Växjö. När du ändå befinner dig i glasriket, så ta dig till Kosta, där man på senare år fått igång en ganska stor marknad. Julmarknad hittar du i Gamla stan i Stockholm. I Malmö finns det traditionellt julmarknader i de centrala delarna. Gustav Adolfs torg och kvarteren däromkring, brukar ha ordentligt med julmarknadsstånd och karuseller.


På de svenska julmarknaderna finns det ingen varm Glüwein att smaka på. Du får ta dig ner till Tyskland. Bor du i Sveriges södra landskap, så är det inga som helst problem. Det är det inte om du bor i andra delar av landet heller, det tar bara lite längre tid. För egen del gillar jag både Hamburg och Bremens julmarknader. Tar du den i Hamburg ska du leta efter Rådhusplatsen, och befinna dig där på sen eftermiddag eller tidig kväll. Då får du uppleva när tomten åker iväg. Man har spänt upp en lina, där han så glider fram, lite spektakulärt.

I Bremen blir du lite kulturell, marknaden finns på Rådhusplatsen och där har du två världsarv, dels rådhuset dels Rolandsstatyn. Det blir både nöjen och kultur. Jag tog en Flixbuss från Hamburg till Bremen när jag var på besök i Hamburg. Har för mig jag åkte ToR för mindre än hundra kronor.
I övrigt finns det närmare 2 500 julmarknader i Tyskland. Tar du dig ytterligare en bit så finns världens största julmarknad i Strassburg. Man kan nog säga att den här årstiden lyses större delen av Europa upp, det finns julmarknader i de flesta städer och på andra platser. Det är bara att ge dig ut på jakt. Och njuta när du hittar något gott.Julmarknad
Julmarknad i Tyskland