Inför sommarens bilresa i Europa

Detta inlägg har blivit läst 2137 Gånger!

Inför sommarens bilresa i Europa

Ut och resa med bil i Europa i Sommar? Här är några generella tips, inför sommarens bilresa i Europa, som du kan ta med dig. Vill du läsa om varje land, så klickar du på resp land i menyn till vänster. Då får du djupare info.

Tre ord gäller: Nykter, hastighet och utvilad. Då undviker du mycket.

Service

Av någon anledning, fråga mig icke vilken, jag är ingen tekniker, så behöver bilar har lite kärlek och omtanke i form av service. Om du icke fixar det själv, lämna in den på verkstad. Har du periodservice, så passar du givetvis på att lämna in den strax innan avfärd. Har du service, ja då kan du ju få en gratis vägassistansförsäkring. Ta den. Läs igenom så att den gäller i Europa, där du ska färdas. Om inte, lägg till detta. Ytterst mariginella penningar.

Skulle du få punktering på Autobahn, så sitter du bara kvar i bilen. Halar upp din mobil och ringer larmnummer. Inom en kort stund, de flesta har max två timmar, så kommer det någon som hjälper dig. Du behöver inte själv ställa dig med rumpan ut mot vägen och känna hur det skaver i nämnd rumpa när bilarna passerar. Bara det är värt de där små kronorna.

Däcken

Kolla däcken noggrant. Även om de har tillräckligt mönsterdjup, så kan de vara för gamla. När du kommer ner i Europa är maxhastigheten ofta 130 km/h på motorvägar. Du gör väl som många andra svenskar, lägger dig på 140 – 150, måste ju följa trafikrytmen. Har du nya däck, så är det inga problem.

Har du gamla däck, så är risken överhängande för att de blir för varma och exploderar. Det kan sluta precis hur som helst. I bästa fall hämtar du ett nytt hjul, i värsta fall tillbringar du semestern på sjukhus, eller… Däcken ska vara max fyra år.

Trafikrytmen:

Ofta går det snabbare och hetsigare i Europa. Kör du söderut, så börjar det med inbjudande Autobahn där vissa delar har fri fart. När du väl har fått uppfarten, ja då fortsätter du hela vägen ner genom länderna du ska passera.

Motorväg, lite stressat

Motorväg, lite stressat

Gilla varandra

Det finns en undersökning som visar vilka bilister som är sämsta förare. Italienarna vinner alltid denna mindre smickrande titel. Med Albanien och Frankrike som god tvåa. Sverige ligger på en fjärde plats. Den här listan innebär att man bär sig lite egoistiskt och allmänt illa åt. Lugna bara ner dig, ta det lugnt. Du är ju på semester. Släpper du förbi Italienaren eller fransmannen, så kostar det dig max tio sekunder. Hävdar du din rätt, så kan det kosta ett dugn, trasig bil, och om du har fel, ett hål i semesterkassan, eller om du gjort bort dig ordentligt, en tid i landet bur.

Gilla varandra

Gilla varandra

Planera icke din resa så detaljerat.

Ett stopp på Autobahn utanför München eller Düsseldorf kan försaka dig tre – fyra timmars försening. Har du planerat att ankomma Salzbürg eller Colmar vid 19.00-tiden för att checka in på ditt hotell och dessutom äta middag, ja då ser du vad som händer. Är du dessutom tidsoptimist, ja då kanske ni kommer fram kl 01 på natten. Sedan har du svårt att somna, för du är irriterad. Du somnar halv fyra. Klockan sju blir du väckt, frukost och så sätta sig i bilen igen, med 3,5 timmars sömn, det är icke idealet.

Använd i stället tekniken. Det finns bra appar, och GPS, där du bara klickar in var du är och att du vill ha ett hotell. Jag har åkt så i all tid, och det har fungerat alldeles utmärkt. OK, i början fick jag plocka fram att antal hotell längs vägen, som kunde användas. Numera tittar jag på kära hustrun och klockan. Dags för hotell bestämmer vi. Så stannar vi på närmaste rastplats, slår in sökningen och hittar ett lämpligt hotell. På det här sättet slipper jag stressa om det uppstår köer, eller något annat händer.

Det är skillnad mot att boka bostad på ditt kommande resmål. Där ska du stanna ett par dagar, minst och det gör inte så mycket om det mot förmodan skulle uppstå något trafikstopp. Min erfarenhet är att dessa trafikinfarkter finns i norra Europa, med Tyskland som absolut största problem. När du kommer förbi alperna, så kan trafiken visserligen vara intensiv, men stoppen är ofta små, och kan passeras relativt lätt. Tar du dig upp på en motorväg, ofta med en kostnad, så är du nästan ensam på vägen.

Olika länder kräver olika saker.

Klicka på de länder du ska passare i menyn här till vänster. Då får du upp mycket av den information om det landets trafikregler. Men du behöver ofta utrusta bilen med lite extraprylar. I de allra flesta länder måsta du ha med dig brandsläckare, varningstriangel (ibland två) samt reflexväst. En del länder kräver reservhjul och extra glödlampor. De handlingar du ska ha med är bilens registreringsbevis (den blåa delen), grönt kort i många öst och balkanländer, försäkringsbrev och en skaderapport.

För dig personligen, och alla som åker med ska ni ha pass, rätt körtkort och Europeiska försäkringsbeviset. Till detta ska du kolla så att din reseförsäkring, som du har i din hemförsäkring, gäller fullt ut i de länder du ska besöka. Jag vet att det finns ett nationellt ID-kort som du kan använda inom Schengenområdet. Men detta kort gäller till exempel inte i populära Kroatien. Så därför rekommenderar jag passet.

Väg i Europa

Väg i Europa

Under resan

Det här är lite självklarheter för dig som är van chaufför. Du kör i max 3 – 3,5 timmar. Därefter har ni rast eller byter chaufför. Är nu två, eller fler, som kör, slit inte ut er. Byt efter en timme eller två. Ju piggare ni är, ju bättre går det. Och jag lovar, att slumra i passagerarstolen är en härlig upplevelse.

Sätt alltid på säkerhetsbältet och ha barnen fastspända i sina respektive bilbarnstolar, gärna i baksätet. Något land tillåter inte barn under 12 år i framsätet, oavsett om stolen är anpassad eller ej.


Håll hastigheten.

Se till att hålla brännvinet borta. Visserligen har något europeisk land satt den skyhöga gränsen 0,8 promille. Gå inte på den enkla. Du har säkert ingen alkohol i kroppen när du kör här hemma. Om du skaffar dig dessa ovanor, så ökar du olycksrisken markant. Vissa länder har 0 promille vid bilkörning. Det gillar jag mera.

Och sist, ta med dig ett par sköna solglasögon. Det finns sol längre ner i Europa, och den kan bli ganska irriterande om du måste sitta och kisa med ögonen hela tiden.

 

Inför hösten 2020, men sedan kom det ju en pandemi, och ställde in allt

 

Så har vi då bestämt att tillbringa höstens resa i Ryssland, eller närmare bestämt i Moskva. Det innebär att reseguider om Moskva och Ryssland är beställda, och Internet söks av i jakten på information om både Ryssland och Moskva. Ryssland tänker jag och suger på ordet, jag som är uppfödd på Gotland, där begreppet Ryssen kommer, har en stadig grund. Men vad är Ryssland egentligen för land och hur ska jag hantera resan? Det är två frågor jag kommer att ägna våren år. Denna blogg handlar egentligen om att resa med bil i Europa, vi kommer att ta tåget, en preliminär plan är tåget från Tallin eller Riga till Moskva. Jag har givetvis en blogg som handlar om att resa med tåg, och det är där du ska vara om du vill följa vår tripp till det stora landet i öster.

 Det är här äventyret kommer att beskrivas. Häng gärna med från början så kommer du att få uppleva hela planeringen, allt från att hitta lämplig resväg till visum, välja hotell i en stad man aldrig besök, fylla besöket med lämpliga tankar och besöksmål. Att resa till Ryssland det är inte bara att bestämma sig ena dagen och glida iväg nästa, ungefär som man kan göra med en stor del av världen i övrigt. Ryssland kräver sin plan, helst en ordentlig plan.


Ryssland dras med en hel del myter, en säger att man dricker vodkan som vi västerlänningar dricker vatten, och att det går björnar på gatorna på samma sätt som det springer lösa hundar på gatorna i södra Europa. Jag tror man måste läsa på ordentligt och då kommer man underfund med att visst gillar ryssen vodka, men inte mer än i övriga Europa. Ungdomen, den sund ungdomen, gör i Ryssland som i övriga Europa, lever ett sunt liv, där man ofta tränar eller går på gym i stället för att dricka en massa sprit. Rökningen ska vi inte tala om, rökning på offentliga platser är förbjudet.
Björnarna är sådant som jag har hört talas om under i stort sett hela mitt liv. Visst förekommer det att någon björn irrar sig in i någon mindre stad i Sibirien, då i sin jakt efter mat. Men att stöta på en vild björn på Röda torget i Moskva, det är uteslutet. Jag lovar att jag ska leta när jag kommer dit.