Hur betalar du när du är utomlands?

Detta inlägg har blivit läst 3972 Gånger!

I Sverige är vi numera ganska förskonade från skimning efter att banker och andra skaffat sig mycket bra utrustning. Men kommer du ut i Europa, så råder ännu julafton för bedragarna. Det är ganska ofta det finns skimningsutrustning. Tjuven skimmar ditt kort, filmar din kod. Så skickas uppgifterna till ett tredje land, där man plundrar ditt konto. Ganska otrevligt om du har hela semesterkassan på det kontot.

Hur skyddar du dig?

Det finns ett antal knep som gör att du kan undvika dessa rån, och kan göra trevligare saker med dina semesterpengar.

  1. Lämna aldrig ditt kort utan uppsikt.
  2. Visa aldrig din kod.
  3. Se till att du har en liten summa på ditt kortkonto. Fyll på efterhand.

Den första är inte så svår. Betalar du på restaurangen, följ med om de inte har apparater vid bordet. Det här var tidigare ett sätt för bedragaren att komma över dina kortuppgifter. Man drar kortet i två apparater. Du slår koden i den falska. Det blir ”fel”. De byter apparat, du slår koden igen, och nu fungerar den. Bedragaren har dina kortuppgifter och kod. Synd, max tio minuter senare är ditt konto rent.

Den andra är när du står vid bankomaten, eller någon annan automat där du ska betala med kort. Skimningsutrustningen ser du inte. Så sitter det en dold kamera som filmar när du slår din kod. Det finns två saker du ska göra. Dels rycka lite försiktigt i hålet där du stoppar in ditt kort. Känns det löst, välj en annan maskin. Det andra du ska göra, håll handen över och dölj när du slår din kod. Bedragaren behöver både kortuppgifter och kod.

Det tredje rådet är egentligen enklast. Jag vet inte hur det fungerar på andra banker. På min bank, Laholms sparbank/Swedbank, finns en app. Skakar jag mobilen kommer det upp ett alternativ till överföring. Jag väljer vilken summa jag vill föra över, klickar på godkänna. Och vips, så finns summan på mitt kortkonto. Innan jag kan göra detta måste jag givetvis logga in på banken, berätta från vilket konto pengarna ska dras, och vilket konto de ska sättas in på. Det här gör jag en gång. Så fungerar det. Det finns en begränsning hur mycket jag får föra över. Minns nu icke hur stor. Skulle nu bedragaren få tag i mina uppgifter så kan jag bli av med max någon tusenlapp. Det är betydligt bättre än att bli rensad på hela semesterkassan. Är du i Europa krävs att du kan surfa där. Mitt mobilabonnemang tillåter det.

Skulle du ändå bli av med ditt kort, spärra så snabbt som möjligt. Du har väl de nummer dit du ringer för att spärra dina kort? Om icke, leta efter dessa snabbt.

Hoppas du nu får behålla dina pengar och använda det till roliga saker på din resa