Hela Europa är fullt av temavägar.

Detta inlägg har blivit läst 1846 Gånger!

I Europa finns det många små vägavsnitt som behandlar ett tema – temavägar. I Tyskland finns det över tvåhundra, med allt ifrån Romantiska vägar, sparrisvägar, till vinvägar. Den senare finns lite överallt, till och med i Sverige.

Härliga upplevelser

Personligen gillar jag dessa temavägar. Man hittar en vinväg,  Calvados, eller Slottsväg, och så kalibrerar man in huvudet på sådana besök. Gärna att man då är lite påläst, då blir besöken betydligt roligare och bättre. Jag har som ambition att åka alla sådana här vägar. Den ambitionen kommer att spricka, det kan jag redan nu påstå. Jag ska dock försöka och jag kommer att skriva om dessa utflykter på den här bloggen. Min tagg blir temasvägar.
Det här blir det första inlägget, som egentligen bara beskriver min ambition. Men hänger du med, så kan du säkert hitta dina favoriter. Har du själv upplevt någon sådan väg, ja då får du givetvis höra av dig, eller gärna kommentera på lämpligt sätt.

Jag har en del upplevelser redan på gång nu. Inom den närmaste tiden kommer du att läsa om bland annat Route de Cidre (Calvadosvägen i Frankrike) Route de Bourgogne och Route de Bordeaux. Jag har inte kört hela sträckorna, men en del. Det finns ju en vinväg i Alsace, som är helt underbar.

Svenska temavägar

I Sverige finns inte så många temasvägar. Jag kan på rak arm bara komma på vinvägen i Skåne, en väg som jag ska ta nu under våren. Den rutten börjar på Bjäre, tar sig söderut och avslutas på Österlen. Två undantag, Arkelstorp och Hässleholm. Återkommer med rapporter. Det är nästan tjugo gårdar som jobbar med vin.

Sparrisvägen i Tyskland

En temaväg som jag gärna skulle vilja köra är Sparrisvägen. Jag gillar sparris och så finns det säkert en del andra godsaker. Vägen sträcker sig från Scherzheim till Schwetzingen, två små städer som ligger på gränsen mot Frankrike.
Det som retar mig lite extra är att vi körde i närheten av den vägen förra året, utan att känna till delikatesserna. Som jag har sagt, ju mer påläst man är, ju mera får man ut av sin resa. Jag kommer att återkomma till platsen, jag lovar.

Som jag nu sagt, häng med på mina berättelser om temavägarna. Jag tror att du säkert kommer att hitta din lilla favorit. Berätta gärna.

#Blogg100 Dag 8

Bordeaux - Huvudstaden i vindistriktet Bordeaux. Temavägar. Härifrån utgår minst sextio turer för vinprovning.

Bordeaux – Huvudstaden i vindistriktet Bordeaux. Härifrån utgår minst sextio turer för vinprovning.