Groningen, Dag 2 på resan till Frankrike. Groninegn till Gent Belgien

Detta inlägg har blivit läst 5823 Gånger!

Groningen en cykelstad

Dag 2 på resan till Frankrike. Groninegn till Gent Belgien, en resa på drygt fyrtio mil.

En fin bostad i Groningen


Jag kan direkt säga att målet är den här resans upplevelse. Från Groningen ska ni fortsätta ut mot Atlantkusten och köra över den konstgjorda Atlantvallen, den som holländarna byggde för att landet inte skulle översvämmas. Det är häftigt att åka över den, tyv’ärr ser man bara havet eller rättare sagt vatten på den ena sidan. Den sidan ut mot Atlanten har en hög vägg som avskärmar den upplevelse. Det finns ett antal rastplatser, jag föreslår att ni stannar för en fika på någon. Då kan ni uppleva vatten på båda sidor, det är häftigt. När ni kommer över på den södra sidan ska ni ta sikte på Alkmaar, där det är ostmarknad. Skulle du missa ostmarknaden, som är varje fredag förmiddag, så är Alkmaar i sig värt ett besök. Med kanaler, (du är ju i Nederländerna) och massor med små trevliga butiker och små uteserveringar kommer du med all säkehet att må riktigt gott under några timmer. Släpp nu Alkmaar och ta dig vidare söderut. Ställ i Schiphol, Amsterdams stor flygplats. Kommer du på A4 så kör du under landningsbanan, det är en häftig upplevelse, passa på att njuta. Du befinner dig i Amsterdams ytterkvarter, vill du ta dig in, så parkera bilen nära en tunnelbana och åka tunnelbana in till centrum. Det tar knappt en halvtimme och kostar €4,50, jag lovar du sparar in både tid och pengar genom att göra så här. Ta dig runt i centrum, åk till baka och fortsätt din färd söderut. Ta sikte på nästa begivenhet, den oerhört vackra staden Antwerpen, diamanternas huvudstad. Med den här takten är det frågan om du verkligen hinner fram till dagens etappmål, Gent innan midnatt. Du har förhoppningsvis meddelat hotellet att ni blir sena. Från Antwerpen är det visserligen bara sex mil kvar, men du vet…

Gent
Blomsterhandlare finns även i Belgien, här är en i Gent.


Kommer du hit till Gent den första söndagen i April, så ska du veta att man arrangerar Flandern runt, en folkfest i det cykeltogiga Belgien som nästan antar Vasaloppsnivå. Men du vill ju ha det lite lugnare, så när ni har sovit ut på hotellet, här stannar ni i två dygn, så glider du ner på turistbyrån, och hämtar en passande karta, där du har inritat olika leder som ni antingen promenerar eller cyklar, det senare finns att hyra, det kan vara lite värre med cykelhjälmar, men står du på dig så brukar de kunna hitta någon i något skrymsle.


Oavsett hur ni tar er fram, så kom i håg att njuta av arkitekturen i staden. Här blandas det friskt, allt från medeltida byggnader till moderna färgsprakande nybyggnationer, och allt däremellan. Du har väl kameran i högsta hugg, det här kan du inte undvara dina kompisar. Vissa liknar stadskärnan vid en enda stor cocktail. Stadshusen har en fasad i gotisk rikt utsmyckad stil, och den andra fasaden i renässans. Läser du arkitektur ska du resa till Gent, här finns absolut alla byggnadsstilar, huller om buller. Till stadslivet kan du räkna studenter och deras glada upptåg. Stadens universitet har ungefär 41 000 studenter, det är ett universitet som räknas till ett av världens 100 bästa. Det borgar för fina gatufestivaler, ofta spontana, och bara att hänga på, om du vill. Annars har Gent fem stora attraktioner, kanalerna, Arkitekturen, Borgen Gravensteen, Patershol, (Gents medeltida hjärta) och marknader av alla de slag. Du hittar de flesta marknader i Gent på söndagar. Olika platser har olika marknader, den största heter Ledeberg Market, och den ligger strax utanför centrum. Annars hittar du blommor på torget Kouter, böcker längs Ajuinlei gatan, mat på torget Saint-Michiels, hantverk på torget Grotenmarkt. Där kan du säkert leta efter nästa stora Nederländska mästare, jag tror nämligen att Nederländerna har haft betydligt flera stora konstnärer än vad Belgien har haft, du får visa att jag har fel.

Det cyklas i Nederländerna, här ett cykelgarage med plats för 5000 cyklar i Groningen.
Det cyklas i Nederländerna, här ett cykelgarage med plats för 5000 cyklar i Groningen.

Läs nästa inlägg här.

Vill du läsa mera om Gent, så har du lite tips här: