Greifswald

Detta inlägg har blivit läst 2581 Gånger!

Greifswald – En betydande stad i svenska historien.

Det här är ytterligare en av alla dessa platser som var svenskt under en ganska lång tid. Från 1648 till 1815, då området såldes till Preussen för en större summa pengar. Staden ligger nästan på gränsen mot Polen och ingår i projekten Schwedenstrasse. Greifwald är nog den av städerna i Pommern som har flest svenska minnessaker. Bland annat finns det ett ordstäv “Unter den drei kronan lieB sich´s gemächlich wohhnen” vilket fritt kan översättas med Under tre kronors tid kunde man föra ett angenämt liv. Den svenska staten la sig inte i vad som hände, utan lokalbefolkningen fick sköta sitt. Greifswald blev centrum för den svenska delen i Pommern. Här fanns universitet, hovrätten och konsistoriet och sedan 1803 kom även apelldomstolen.

Historisk så bildades staden 1199 i och med att man anlade cistersienserklostret Hilda vid mynningen av floden Ryck. Men det är först 1250 staden får stadsreättigheter och därmed kan börja idka handel. När man blev medlem i Hanseförbundet skapades ett högt välstånd med en hel del rikedomar. Byggnader från tiden präglas av tegelhus, ett byggnadsmaterial som visserligen håller väldigt länge, men var väldigt dyrt att producera. Här i norra Tyskland fanns det en hel del tegelbruk, så priset var något lägre än det var i Sverige.

Sevärdheter

I centrum ligger torget och marknadsplatsen med sina historiska byggnader. Det finns stora patricierhus som vittnar om Hansetidens tegelarkitektur, men även ståtliga borgarhus från svensktiden.

De båda kyrkorna, Domkyrkan St Nikolai och Mariakyrkan är både värda besök, om man vill se svenska minnen. I den senare finns bland annat kanonkulor från anfall 1659 och 1678. I St Nikolai finns en relief av den svenske kungen Gustav II Adolf med inskriften “Den evangelistiska trons beskyddare. Du kan se kyrkorna från torget och då även den tredje medeltida kyrkan, St Jacobi.

Under 167 år var Greifswald under svenskt beskydd.

Det här blev bara en kort introduktion till Greifswald. det finns mycket spännande att skriva om och jag återkommer. Vill du läsa om staden, sök på Greifswald eller klicka på taggen, så kommer alla inlägg fram.

”Blogg100

Rådhuset i Greifswald - med mörkrött tegel.

Rådhuset i Greifswald – med mörkrött tegel.

 

Hansestadt