Gent till LeHavre – 4 – Saker att uppleva på väg till eller I Frankrike

Detta inlägg har blivit läst 4511 Gånger!

Gent - Floden med guidebåtarna.
Gent – Floden med guidebåtarna.

Gent – den vackra staden i Belgien

Denna tur är knappt 40 mil lång, och tar dig från det vackra Gent i Belgien till Franska Le Havre, den stora franska hamnstaden vid Engelska kanalen.
Jag börjar denna beskrivning med målet, den franska hamnstaden grundades 1517, och firade för något år sedan 500-årsjubileum. Själv tyckte jag nog inte att det är någon speciellt upplyftande plats, med sina spikraka bulevarder, och ganska tråkiga karaktär satte det inte så djupa spår i mig. Jag har absolut inga som helst ambitioner att återvända hit, vi kom hit på en eftermiddag, och skulle försöka fixa lite god mat. Tog in på ett ställe som såg respektabelt ut i centrum. Beställde in en välgrillad , nästa well Done. Fick in en som knappt nuddat grillen, eller stekpannan, de fick ju bära ut den igen, in kom den åter, nu något mindre rå. De fick åter bära ut den. Tredje gången jag fick in den så var den åtminstone ätbar, då medium. Jag gillar inte rått kött, så du förstår säkert min frustration. Restaurangen hade många utmärkelser, och var relativt välfylld med människor, men laga mat det hade dom svårt för. De var betydligt bättre på att ta betalt, det var bland de högsta priserna på denna resa, och jag lovar dig vi åt betydligt bättre på andra ställen i Frankrike.

Le Havre - Den fina stranden, i övrigt ingen höjdare.
LeHavre, stranden


Till Le Havres attraktioner hör den stora stranden, som befolkas av mycket lokalbefolkning, alla dessa strandbodar, utnyttjas av lokalbefolkningen som enligt de uppgifter jag har, lämnar sina tråkiga lägenheter, och använder strandbodarna som uteplatser.
Nåväl vi lämnar målet och återgår till dagens utgångspunkt. Välj vägen ut mot Oostensee, den lilla orten vi atlantkusten. Här kommer du att uppleva ett fenomen som säkert finns på en massa andra platser, men jag har inte upplevt det tidigare. Ett hela hav av pensionärslägeheter, hela byn är anpassad för seniorer. Det var ganska häftigt. Vi stannade innan vi kom fram till byn, gick ner på stranden och fick uppleva Atlanten med våra fötter. Sedan fortsatte vi söderut, och då kom ju alla dessa höghus som enbart har senioer som hyresgäster, eller man kanske köper sin lägenhet, det framgick inte, och jag har inte forskat vidare i detta. Vill man flytta iväg när man får sin pension, så finns det nog andra ställen som kan anses vara bättre.
Följer du nu vägen söderut, så passerar du inom kort gränsen till Frankrike. Den första stad du kommer fram till är den lilla fiskebyn Dunkerque, du känner säkert redan igen namnet. Det var härifrån en mängd engelska soldater räddades undan tyskt bombardemang i slutet av maj och början av Juni 1940. Man räknar med att över 330 000 allierade soldater räddades den här vägen.
Vi åker vidare söderut om hamnar snart i den franska staden Calaies, det är här som tunneln under den engelska kanalen tar sin början, eller slutet på den franska sidan. När vi passerade denna plats satt det massor med flyktingar som försökte ta sig över till England. Jag har inte hittat något som säger att den flyktingströmmen har upphört, så kör du här, måste du vara uppmärksam på att det kan bli trafikstockningar och att du kan få vänta ganska ordentligt. Ska du med tåget till England, så ska du vara berädd på att din bil blir undersökt. Flyktingar försöker på alla sätt komma över till UK, mångas drömland. Är du inte intresserad av att titta på öppningen, så föreslår jag att du i stället ta lite småvägar inåt landet, för att undvika eventuella konflikter. Du kan ta direkt Le Havre som mål. Det finns säkert en hel del ytterligare saker som man kan titta närmare på, jag har i så fall missat mycket av detta. Jag lovar, jag ska ta den här turen någon gång till, och då ska jag undersöka området lite närmare.

Gent - Belgien - Många fina vackra gamla byggnader.
Vackra byggnader i Gent

Läs nästa del, Bordeaux, snart är vi framme.