Gdansk – den vackra hamnstaden i norra Polen

Detta inlägg har blivit läst 2067 Gånger!

Härliga Gdansk

Gdansk – denna hamnstad vid den Polska östersjökusten är känd för flera saker, bland annat var det här Solidarits kamp mot kommunismen började. Dåvarande Leninvarvet. Idag har man tagit bort Lenin. Gdansk är huvudstad i Vojodskap (landskap) Pommern och har på senare tid växt samman med Sopot och Gdynia. Kallas numera för trestäderna.

På sommaren tar du spåvagnen till Jelitkowo och sedan en promenad genom parken till den femton kilometer långa stranden. Där, med badlakan och kylväska, är det trångt om saligheten. Räkna med badtemperaturer liknande Sverige.
Ett annat sätta att tillbringa dagen på är de centrala delarna av staden. Långa torget (Dlugi Targ) utgör det mest centrala. Här finns allt det klassiska, marknaden, caféer restauranger och annat förlustbart. Ta gott om tid på dig, det är mycket att beskåda.

Gör gärna en utflykt till Westerplatte. Det var här Tyskland intog Polen den första september 1939 och därmed inleddes det andra världskriget. Platsen är idag en utflyktspark och det finns ett minnesmonumet som berättar vad som hände.

Polens demokrati började här

Är du intresserad av var Solidaritets kamp startade, så är ESC platsen du ska besöka. Bland annat finns traverskranen, där Anna Walentynowicz jobbade, kvar. Det var när hon avskedades som protester och strejkerna började, och som mynnade ut i kommunismens fall.

Trippelstäderna

Gdansk är, tillsammans med syskonstäderna Gdynia och Soppot bilder det så kallade trippelstäderna. Överhuvuden har varierat, från en egen hansestad, till Tyska ordern, Polen, Preussen och Tyskland. Staden tillföll Polen 1945, och är sedan dess polsk med sitt nuvarande namn. Dena har hetat Danzig under lång tid.

Resa hit

Enklast tar du dig hit med färjan från Karlskrona. Eller så åker du via Tyskland och kör genom de trevliga områdena i norra Tyskland och Polen. Givetvis går det flyg hit. Se gärna till att du har gott om tid här. Det finns, som jag skrivit, en hel del att titta på. Och tar du alla trippelstäderna, så har du fullt upp i minst en vecka.

#Blogg100 – Dag 11

Mariakyrkan Gdansk - En av sevärdheterna

Mariakyrkan Gdansk – En av sevärdheterna