Franska motorvägar

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 6760 Gånger!

Jag håller på att samla ihop en lista på avgifter på motorvägar i Europa. Det finns ju ett antal som kostar, ibland bra med pengar. De Franska är ett sådant exempel, där kostnaden emellanåt passerar 1 € per mil, med råge. Men det finns ju motortrafikleder, och dessa är gratis. Så leta efter dessa i din GPS eller skaffa dig en riktigt bra karta, så kan du komma fram ganska snabbt, utan att du blir ruinerad. Jag åkte i går mellan Poiters och Bordeaux, en sträcka på ca 19 mil. Kostade noll kr och lika lite i Euro. Perfekt.

Förra året åkte vi mellan Marmande och norra Frankrike. Det kostade oss omkring 1 200 kr per mil. Hade jag haft kännedom om den här vägen, så hade vi åtminstone sparat 25%. Man lär så länge man lever.

På en motortrafikled får du inte köra lika fort som på en motorväg. Den senare har dessutom någon tyst överenskommelse om 140 – 150. På Motortrafikleden regleras det. Ibland är det 90 ibland 110. Och så dyker det upp en rondell här och var, och en avfart, ibland en korsning. Så medelhastigheten är säkert 20 – 40 kilometer lägre än på motorvägen. Har du semester så bör detta icke vara något problem. Jag ska leta fram alla motortrafikleder i Frankrike och återkomma i frågan. Vilka pengar du kan spara.

Vill du komma fram snabbt och då inte utnyttja de allra minsta vägarna, ja med lägg då några spänn på ett stycke motorväg. Den jag körde igår går ju i princip bredvid motorvägen. Den sista biten in till Bordeaux fick vi ändå köra på motorvägen. Den delen var avgiftsfri, så vi klarade oss gratis även denna dag. Vi fick dessutom den trevliga upplevelsen att passera floden Garonne på bron Pont d’Aquitaine. Bara det var ju en upplevelse, och förvånande att de inte tog betalt. Det gjorde de på broarna kring Le Havre, mer om det senare.

Jag återkommer i frågan om Franska vägavgifter.