På bilresa till Frankrike

Detta inlägg har blivit läst 2467 Gånger!

Frankrike – målet för många som företer en bilresa söderut. Sätter du dig i bilen och åker söderut så finns det massor av saker att uppleva på vägen dit. Vi har kört den vägen, några gånger och kan rekommendera Groningen i Nederländerna som första stopp. Det spelar egentligen ingen roll vart du kommer ifrån. Vi har då kört in i Danmark via Helsingborg – Helsingör, och kört över Fyn via broarna över Stora och Lilla Bält. På Fyn åker du via E20 passerar Odense, och kör över den lilla bältsbron så att du hamnar i Fredericia. Stanna icke utan följ E45 förbi Kolding och hela vägen till Padborg där den dansk-tyska gränsen finns. Normalt händer inget utan du får i bästa fall ett SMS från din mobiloperatör som berättar att du nu befinner dig i Tyskland och att det kostar si och så mycket att ringa eller skicka SMS. Strax innanför gränsen dyker på höger sidan Scaninavien park upp, ett hyfsat stort köpcentrum där du kan ladda upp med godis och alkohol. Kör du på en vardag så kan du svänga ner mot Flensburg, där du hittar Calle, med bättre utbud, dock lite längre att köra. Vill ni ha matrast föreslår jag att ni kär ner till hamnen i Flensburg, parkera bilen och gå upp på shoppinggatan. Där finns ett flertal bra restauranger, alla med ordentligt vällagad mat a la Tyskland. Har ni bara för avsikt att stilla hungern och sedan vidare föreslår jag att ni svänger in på Scandinavian Park. Det finns en hamburgerrestaurang där.

Cidervägen - Trevliga upplevelser på bilresan till Bordeaux
Cidervägen – Trevliga upplevelser på väg till Bordeaux


Färden fortsätter söderöver, på den Tyska Autobahn, A7. I Hamburg brukar det bildas köer, men dessa brukar passeras relativt fort. Vi har aldrig åkt in i Hamburg när vi varit på passage genom staden. Men är ni hungriga så går det givetvis att stanna till. Leta efter HBF, centralstationen. Omkring denna finns det en hel del bra restauranger, som tillfredsställer de flesta gommar. Du som nu läser på ordentligt vet att det finns en passage över Elbe lite norr om Hamburg, vid Glückstadt. Tycker du att köerna är jobbiga Hamburg, glöm då ens tanken att passera Elbe vid Glückstadt. Vi har provat några gånger och mötts av köer som är många kilometer. Efter Hamburg ska du leta efter A1 mot Bremen. Här tycker jag du ska planera in ett stopp, dels för att du kanske vill ha mat, men framförallt för lite kultur. In i centrum och leta efter rådhusplatsen, där du har staden viktigaste symboler. Dels rådhuset med sina stadsmusikanter, som är upphov till en av bröderna Grimms saogor, och dels står Rolandsstayn utanför stadshuset. En Rolandsstaty var på medeltiden beviset för att platsen hade stadsrättigheter, och därmed fick bland annat bedriva handel. Bremen var en av hansestäderna.

Groningen, första stoppet på bilresan till Frankrike


Från Bremen har du knappt tjugo mil kvar till Groningen. Jag ska säga direkt att Groningen i sig inte är speciellt mycket att hurra för, det är en ungdomsstad, de har ett universitet. Alla i staden cyklar, det lär du snabbt bli varse om. Du ska leta efter något litet fik i en korsning av cyklister och där njuta av att se hur de passerar korsningen med bravur. Det är en upplevelse kan jag lova. Visst händer det olyckor, men det är betydligt mindre än vad du skulle gissa på vid första anblicken. Som vanligt i Nederländerna så är det trångt, om du bokar Hotell, välj då ett där du kan parkera bilen på ett lämpligt ställe. Vi bodde på Mercure City Groningen Martiniplaza hotel, ett helt OK hotell, förutom att det inte ingick frukost i priset. Ganska svagt tycker jag när man ändå tar 1100 spänn för rummet. Men parkeringen fanns och det tog cirka tjugo minuter att ta sig till centrum.

Här finns fortsättningen på denna resa:

Frankrike, flaggan du kommer att se mycket av på denna resa.
Den Franska flaggan som du kommer att se mycket av på denna resa.