Framtidsfullmakt

Detta inlägg har blivit läst 1262 Gånger!

Detta inlägg, om framtidsfullmakt, sker i samarbete med Lavendla.se

Jag har de senaste tio åren haft uppdrag som både God Man och Förvaltare. Ibland när jag har träffat mina huvudmän för första gången så har jag funderat på om jag är rätt person att hjälpa dessa människor. När jag väl kommer på plats, så har det gått ganska långt, det vill säga, personen i fråga har noterats att han eller hon behöver hjälp för att ordna allt omkring ett liv. Det är räkningar som ska betalas, fastighet eller bostad som ska skötas, kanske behöver flytta till ett lämpligare boende, och då avyttra en fastighet, allt sådant som man helt plötsligt i livet inte orkar med. Det är i dessa tillfällen jag har funderat på om jag är rätt person, inte för att jag inte har kunskap om hur allt ska skötas, för den kunskapen har jag med råge numera, och dessutom ett helt lass med erfarenhet.

Men vet jag verkligen var huvudmannen vill? Det är här det blir problem, jag har kanske träffat huvudmannen under några timmar, och många huvudmän öppnar sig ju inte som en bok, utan vill gärna sköta allt utan inblandning av någon annan, framförallt inte någon okänd utifrån. Sedan hjälper det inte på något sätt att det finns en överförmyndare som ska kontrollera att jag inte slarvar eller än värre, förskingrar något av huvudmannens tillgångar.

Huvudmannen har kanske klarat allting själv under hela livet, och att det då kommer in en helt okänd, och börjar styra kan kännas ganska tufft för många. Det är då man ska utnyttja möjligheten att ta till en nymodighet. Sedan 2017 kan man teckna en så kallad framtidsfullmakt. Den fungerar som så att när du är frisk och pigg, så bestämmer du helt enkelt hur du vill ha det, ifall du blir sjuk och inte är vid dina sinnens fulla bruk. Vem ska sköta dina affärer, eller kanske hjälpa dig byta bostad när den tiden är kommen. Ta kontakt med jurister och skaffa dig en framtidsfullmakt.

Framtidsfullmakt