Första dagen i Tirana

Detta inlägg har blivit läst 4795 Gånger!

En stad med många kontraster

Vår första hela dag i Tirana tog vi oss fram till fots. Sakta och försiktigt lät vi oss väl bli antastade av Tiranas många ansikten. Det blev en intressant dag på många sätt. Här är några urdrag ur mina anteckningar.

Promenadstråket

Promenadstråket

Olika äro vår uppfattning om kyla

Konverserade via nätet med lägenhetsväninnan. Ett piggt fruntimmer i tjugofem – trettioårsåldern. Hon var orolig för att vi skulle frysa. Hon vill gärna assistera oss med ett gäng täcken och filtar. Vi avböjde. I går när vi satt och inmundigade var sitt glas vi stod termometern på ca 25 grader. Vi frös icke. Visserligen sjunker temperaturen några grader under natten, kanske 19. Något varmare än i vårt sovrum hemma. När jag berättade detta fick jag en skakning till svar. Våra världar äro olika.

Pyramiden

Pyramiden

Pyramiden

Besökte den numera berömda pyramiden. Du vet den som förre diktatorns dotter Pranvera lät bygga till minne av sin far, och som kom att stå som symbol vid upproret pga pyramidspelen 1997. Jag är inte riktigt påläst, men jag antar att förfallet som då uppstod är det samma som än består.

Strax brevid pyramiden ligger en ganska stor byggnad som har ett antal vakter omkring sig.. Nyfiken som jag är traskade jag fram mot en av vakterna för att fråga. Passerade ett par gråsuggor. Men det skulle jag icke ha gjort, för då började en av vakterna genast gå mot mig med armen uppe i ett stopptecken. Jag stannade givetvis. Han kom närmare och sa att jag icke fick befinna mig där. Ok, jag frågade ändå vad det var för byggnad. Det visade sig vara premiärministerns bostad. Det var en pampig byggnad i flera våningar, som säkert imponerar på besökande statschefer. Jag tänkte ta en bild på byggnaden, men avstod. Ville icke utmana ödet, igen. Det var ändå lite ironi, att premiärministerns bostad ligger vägg i vägg med minnet av den tidigare diktatorn.

Skanderbegtorget med Nationalmuseum i bakgrunden

Skanderbegtorget med Nationalmuseum i bakgrunden

Skanderbeg

Nationalhjälten Skanderbeg (Gjergj Kastrioti) står staty på sitt egna torg. Det är ett ganska märkligt torg. 98 000 m2 och en höjdskillnad på säkert en meter. Här har man skaffat sig ett mycket vackert torg att samla sig på.

Skanderbeg, Gjergj Kastrioti som staty på sin häst på torget i Tirana.

Skanderbeg, Gjergj Kastrioti som staty på sin häst på torget i Tirana.

Eftermiddagspromenaden

Det blev mot den stora parken, Likenti, på sen eftermiddag. Den är gigantiskt stor så vi ska återkomma till den. Hör är en bild från den konstgjorda sjön i parken.

Vattenstråle vid den konstgjorda sjön.

Vattenstråle vid den konstgjorda sjön.

Avslutningsvis, lite om trafiken, igen.

Vi hittade en utmärkt bar en våning upp vid vår rondell. Där satt vi en stund i går och studerade rondellkörning. Vi kom på att det inte finns några regler. Det stod en polisman och dirigerade, det gick sådär. Eller så kan jag inte lista ut hur det fungerar. Nåväl, De flesta har fått tuta i julklapp här i Tiran, det har vi tidigare noterat. Dock har vi sett en som blinkade ur en rondell. Vissa föräldrar ska ju utmärka sig, som Birgitta kommenterade händelsen.