Folkslag!!!

Detta inlägg har blivit läst 3738 Gånger!

Folkgrupper

Vi var i Albanien för någon liten vecka sedan och jag funderade lite på vilka befolkningsgrupper som landet har. Detta utvidgades till att försöka ta del av övriga befolkningsgrupper på Balkan, vilket visade sig vara betydligt svårare än vad jag först hade trott. Det kryllar nämligen av olika ursprung och inflyttade grupper. Dessa blandas ibland, och ur denna häxkittel ska det skapas länder. Ja, jag börjar förstå konflikterna på Balkan. Ett mycket intressant ämna, som jag ska återkomma i.

Resehandböcker

Jag gillar att  läsa resehandböcker eller reseguider. När jag hade uppdrag som bussguide på Gotland, så tog jag alltid med mig en av alla mina reseguider om Gotland. Den här var från 1907 Svenska Turistföreningens Resehandbok – Gotland. Kostade 2,50. Inbunden och fin på knappt 160 sidor. Full med information.

Befolkningen

Bland mycket, så stannade jag vid en sak, befolkningen. Detta stycke läste jag högt i bussen. Det handlar om Gotlänningar:

Gotlänningar äro merendels storväxta och seniga och hafva sällan anlag frör att bli feta. De unga flickorna hafva ofta ett fördelaktigt utseende: mörkbrunt hår, hvit och vacker hy, samt röda kinder, men fägringen går snart förlorad, oftast redan långt innan de hinna trettiotalet
Hyfsad och stillsam till sin natur, älskar gottlänningen att bo bekvämt och lefva godt, men öfverlastar sig sällan med sprituosa. De stora familjehögtidligheterna, bröllop och begrafningar firas hos den mera burgna landtbefolkningen med väldiga kalas, som ofta får räcka i flera dagar – särskildt vid bröllopen har man ännu kvar en del av forna tiders pomp och ståt, om också de många cermonierna något förenklats.

Så står det om folkgrupper , och det var, som skrivet, något jag läste upp. Det var uppskattat.

Om man fortsätter ett följa den här resehandboken, så ändrar man skrivningen en del. Värderingar har tagits bort och ersatts med fakta. Det har säkert inte varit så populärt att beskriva gotlänningen på det sättet idag. Men kul var det, framförallt som jag läste det på gotländska, så gotlänning jag är.

 

Jag fortsätter att läsa om de olika folkgrupperna på Balkan och återkommer i frågan.