Europavägar och Ryssland

Innehåll på denna sida/inlägg dölj

Detta inlägg har blivit läst 3813 Gånger!

Att köra Europavägar kan vara ett sätt att uppleva. Tyvärr är dock Europavägarna ganska tråkiga eftersom det i många fall är motorvägar och då inte tillåter att man sakta glider fram och njuter av omgivningen. Men använder du ratten och svänger av, så kan du få uppleva en hel del grejer. Den längsta Europavägen är den med nummer 30, går från Cork på Irland till Omsk i Sibirien. Drygt 600 ,il, varav de flesta är i Asien, öster om Moskva lite slarvigt uttryckt, är det 325 mil. Man kan nästan säga att den delvis följer den transsibisriska järnvägen, alla som är det minsta intresserade av att resa vet ju att denna klassiker kan man resa på flera olika sätt. Väljer man enbart den ryska modellen, så går sträckningen i princip från Moskva till Vladivostock, en nätt liten sträcka på drygt 930 mil.


En gammal nyhet är att man försöker få ihop en bilväg mellan London och Alaska i USA. Vägen ska gå i Europa och Ryssland, du förstår säkert att den största delen blir i Ryssland. Själv skulle jag tycka det vore en häftig upplevelse att åka hela den sträckan, och då även en retur. Får väl se om detta önskemål kommer att utnyttjas. Frågan är hur intressant det är nu när Kina vill bygga en ny sidenväg. Det är inte aktuellt med väg för biltrafik, utan här handlar det om järnväg, och då i första hand gods. Om man planerar för persontrafik, framgår inte av det jag har läst.

Mycket är på G i vart fall. Om du vill resa till Ryssland, och i ryssland, så ska du surfa in på min nya blogg, som finurligt nog heter, resatillryssland. Här skriver jag om det mesta du behöver känna till för att resa i det stora landet i öster, än så länge teori, men det blir snart verklighet för vår del, då vi ska åka och besöka både St Petersburg och Moskva hösten 2020. Det är redan spännande, vill jag lova. Allt eftersom jag lär mig om Ryssland och resor dit, så kommer jag att skriva om det. Mest för min egna skull, att jag kommer ihåg, men du får givetvis läsa.

Metron i Moskva, Ryssland.
BIld av Peter H från Pixabay