Vitryssland

Postat den av
Vitryssland flagga

Vitryssland flagga

Vitryssland är ett vackert land, med många fina naturupplevelser. Kör du med egen bil, så finns det ännu en hel del att ta med i beräkningarna. Det är högertrafik. Det är viktigt att du har alla dokument klara när du kommer till gränsen. Annars blir det stopp. Ock så håller man på och strular med Ryssland, vilket då givetvis blir problem om du vill fortsätta in till Ryssland. Men med allt i ordning och en god planering, så kan det bli en riktigt härlig upplevelse.

Hastighetsbegränsningar:

Bostadsområden: 20 km/h
Tätbebyggt område: 40 km/h
Utanför tätbebyggt område: 90 km/h
Det finnas en motorväg, M1. Jag har dock inga uppgifter om hastighet.

Utrustning i bilen:

Brandsläckare, Varningstriangel, Första Hjälpen Kit, samt en elektronisk enhet, OBU, som betala dina vägavgifter. Se vidare under avgifter.

Dokument:

Gällande körkort, internationellt körkort rekommenderas, bilens registreringspapper, samt grönt kort. Ja, du behöver ditt pass, också. Det rekommenderas att du har internationellt körkort med dig. När du passerar gränsen ska du teckna en sjukvårdsförsäkring. Jag har inga uppgifter om kostnader.

Du behöver visum om du ska besöka landet och kommer med bil. Det dekret som presidenten undertecknade i Januari 2017, med fem dagars visumfrihet, gäller enbart de som kommer till Minsk internationella flygplats. Du kan inte söka visum från Sverige utan får ta dig till Helsingfors, Tallin, Vilnius eller Riga.

Bilbälten:

Lite taskiga regler här. Bara framsätet som man kräver bilbälten, och barn under tolv år ska sitta i baksätet i rätt bilbarnstol.

Vägtullar och avgifter:

När du passerar gränsen finns det en avgift på mellan 5 och 300 USD.

En avgift tas ut på motorvägen M1 mellan Brest – Minsk och den ryska gränsen.

När du passerar gränsen måste du snarast skaffa dig en liten manick som du ska ladda med ett antal Euro, minst 25. Manicken sätter du i fönstret, och varje gång du passerar en betalstation, så plockar man en slant av dig. Manicken heter On-board unit (OBU). Har du ingen sådan i bilen, och polisen stoppar dig, ja då r det att hosta fram 100 €. Du hittar mera info här: http://beltoll.by/ Och där kan du också registrera dig.

Betalmedel:

Betal och kreditkort accepteras ganska ofta. Men ha med dig en bunt vitryska Rubel, BYR. Du får ha en stor bunt eftersom 1000 BYR är 42 öre.

Böter:

Polis kan utdöma böter på plats och även kräva in mindre avgifter. Blir det större belopp ska du betala på polisstationen eller på banken.

Ambassaden:

vulitsa Revaljutsyjnaja 15
220 030 Minsk
Vitryssland
Tel: +375 17 329 17 00
Mail: ambassaden.minsk@gov.se

Telefonnummer:

Polis: 102
Ambulans: 103
Brandkåren: 101

Promille:

Här är man duktiga. Nollgräns utan diskussion. Jag har ännu inga uppgifter om straff för de som överskrider gränsen.

Drivmedel:

Det finns oblyad bensin i 80, 92, 95 och 98 oktan, samt Diesel på alla mackar. LPG finns på de flesta mackarna.
Du får ha upp till 20 liter i reservdunken.

Olycka:

Det finns inget speciellt om olyckor i Vitryssland. Är du inblandad, se till att få en polisrapport med dig. Skadas du, så hoppas jag att du tecknat den extra sjukvårdsförsäkringen som man ska göra vid gränsen. Är du vittne, så gäller Rädda – Varna – Larma.

Mobilen:

Får icke användas. Jag har inga uppgifter om det är Ok om man använder handsfree. Du får icke använda radardetektor.

Halvljus:

Det är krav på halvljus vid dålig väderlek och dålig sikt. I dagsljus behöver du icke använda ljuset.

Vinterutrustning:

Vinterdäck ska användas från mitten av december till mitten av mars. Du får använda snökedjor.

Övrigt:

Har du en utlandsregistrerad bil, så kan du räkna med extra uppmärksamhet från de vitryska statliga tjänstemännen. Du granskas hårt och missar du ett dokument eller en pryl som ska vara med, så räkna med minskad semesterkassa. Det finns också de som erbjuder sig att hjälpa dig igenom alla trassligheter. Avstå ifrån dessa erbjudanden, de stjälper ofta mer än de hjälper.

Det finns en liten märklig lag, du får icke köra omkring i en smutsig bil.

Var uppmärksam när du kör. De som tillverkar vägskyltar i Vitryssland är icke feta. Det saknas många skyltar. Så ska du ge dig ut i trafiken, använd dig av en väl uppdaterad GPS.

Sidan uppdaterad 2017-08-02

Vitryssland

Vitryssland