Ungern – Köra bil i landet

Postat den av

Körkultur

Det är lite hetsigare i den ungerska trafiken än i den svenska. Ta för vana att hålla dina trafikregler, att hålla hastigheten och inte en droppe alkohol bakom ratten.

Inpassering:

Ungern är med i Schengenavtalket, så tullen och passage är borttagen från dessa länder. Det gäller Österrike, Slovakien och Slovenien.
Kommer du däremot från Serbien, Kroatien eller Ukraina, så kan det bli problem. Långa köer är icke ovanliga, framförallt under semesterperioder. Det har förekommit att vissa gränspoliser vill ha betalt för att det ska gå snabbare i kön. Betala icke. Kalla i stället till dig ett högre befäl och anmäl händelsen.

Avgifter:

Det är avgifter på motorvägar. En vecka kostar omkring 100 SEK för en vanlig personbil. Du köper din ”Matrica” på närmaste bensinstation. Du registrerar bilens registreringsnummer, och så är det klart. Var tydlig med att uppge att den är svensk. Ungern har samma system på sina registreringsskyltar. Kontroller utförs med både kamera och polis. Har du icke betalat, ja då dyker det upp en böteslapp så småningom.

Hastighetsgränser

Motorväg 130 km/h
Motorled 110 km/h
Landsväg 90 km/h
Tätort 50 km/h

Olyckor

I och med att det är lite hetsig trafikrytm, så förekommer det givetvis en hel del olyckor. Om du blir inblandad i en trafikolycka, tillkalla alltid polis. Är det personskador, ska polis alltid tillkallas. Är det bara materiella skador behövs det inte. Men för din säkerhet, tillkalla ändå och låt polisen utreda olyckan. Då har du svart på vitt vem som är orsaken till olyckan. Och du undviker framtida problem.

Mobilen

Som vanligt, ingen mobil när du kör. Undantaget är om du har handsfree, då går det bra.

Uppdaterad 2016-11-21