Ukraina

Publicerat den av
Ukraina Flagga

Ukraina Flagga

Trafikregler i Ukraina

Vägarna i Ukraina varierar. Det finns en riktig motorväg, 18 km mellan Kiev och flygplatsen. Därutöver varierar skicket på vägarna ordentligt. Allt från i princip små kostigar till fina asfalterade och väl underhållna vägar. Ofta kan en väg hålla hyfsad standard, för att det helt plötsligt dyker upp ett stort hål mitt i vägen. Varningsskyltar är överskattat, så se till att du är uppmärksam.
Väldigt många fordon är från den sovjetiska tiden och det är ett under att dessa fordon ännu kan rulla. Kommer du till en uppförsbacke, så kan du säkert räkna med en liten lastbil med sovjetiskt ursprung framför dig. Bli icke upprörd över all svart rök den släpper ut, och all damm som den rör upp. Var i stället imponerad över att ekipaget ännu rullar.
Vägskyltarna har krylliska bokstäver. Kan du icke läsa dessa, ladda ner en app som kan översätta. Ofta kan man använda appen i en testperiod, och då kan du ju testa. Å andra sidan, appen kostar några kronor. Det sparar du in genom att slippa en felkörning.

Hastighetsbegränsningar:

Det är många olika gränser i Ukraina och ibland är de icke skyltade. Ta det extra försiktigt när du är i tätorter och andra tätt befolkade områden. Har du haft körkort i mindre än två år, så gäller max 70 km/h även om det påbjuds högre hastighet.
Zooner inom tätbebyggt område 20 km/h
Tätorter 50 km/h, gäller sedan 1 januari 2018. Tack Martin för hjälpen.
Landsvägar 90 km/h
Motortrafikleder 110 km/h
Motorvägar 130 km/h

Utrustning i bilen

Första hjälpen kit
Brandsläckare
Varningstriangel
Det rekommenderas att du har lite reservdelar med dig i bilen. Fläktrem och lampor till exempel.

Dokument:

Bilens registreringsdokument ska finnas med. Det är den blåa delen du ska ta med dig.
Lämpligt körkort och ett internationellt körkort.
Grönt kort

Bilbälten:

Bilbälten ska vara på för alla personer i bilen. Barn upp till tolv år eller under 145 cm får icke åka i framsätet. Inget krav på bilbarnstol. Men du är ju försiktig med dina barn, så du har givetvis rätt bilbarnstol till dina barn.

Vägtullar och avgifter

Vad jag känner till så finns det inga vägavgifter i Ukraina.

Betalmedel

Valutan heter Hryvina (UAH). Du får ungefär tre stycken UAH för en svensk. Dvs för 100 SEK får du 300 UAH. Du kan ofta betala med ditt kort. Kolla bara med din kortutgivare att det fungerar i Ukraina innan du reser.

Inresa

Ditt europeiska sjukförsäkringskort gäller inte i Ukraina. Kolla så att din reseförsäkring täcker upp.
Du måste få en stämpel i passet, som du ska kunna visa upp när du lämnar Ukraina. Annars kan det bli problem. Som svensk medborgare får du stanna i 90 dagar utan visum. Ska du stanna längre, kontakta den Ukrainska ambassaden i Stockholm.
Det finns krav på att du har tillräckligt med pengar för att kunna försörja dig själv. 800 UHA (ca 270 SEK)per dag måste du ha plus medel för fem dagar. Planera du ett besök på tio dagar, så ska du ha 15 * 800 = 12 000 UHA. Har du bokat och betalat för hotell och returbiljett kan detta avräknas. Du måste kunna visa upp dokument som visar att du har tillgång till dessa medel, eller att någon annan står för dina kostnader i Ukraina. När vi körde in i landet, september 2019, så hade man inga åsikter på hur mycket pengar vi hade med oss. Däremot ska du läsa nedanstående från en av våra läsare.  Det som var lite skojigt var denna talong. Vi missade naturligtvis stämpel nummer två, till den sista gränsvaktens stora förtvivlan. Hela hans värld rasade samman. Vi fick vända och åka tillbaka de kanske 200 meter. Hoppa ur och gå fram till sista kontrollen. Jag hade naturligtvis bara min talong med mig, jag skulle ju bara ha en stämpel. Men det var som om jag var fullständigt dum i hela huvudet, att jag inte begrep att både passen och bilens registreringspapper skulle vara med. Jag hämtade lämnade in i luckan. Det tog sin lilla tid kanske någon minut, så kom allt ut genom luckan igen. Med en stämpel extra på talongen. Nu körde vi åter mot sista grinden. Jag höll ut talongen genom rutan och redan femtio meter innan grinden, började tjänstemannen le. Hade det gått, hade hans min varit ett stort leende runt hela huvudet, ja kanske flera varv. Vi hade gjort honom lycklig.  Så var vi inne i Ukraina. På väg ut från landet var det många kilometers kö, och jag våndades för den dagen då vi skulle lämna. Vi gjorde det vid gränsen mot Rumänien, betydligt mindre kö, och då visste vi ju att vi skulle ha två stämplar, så vi såg till att talongen stämplades två gånger. Det fick den sista gränsvakten att le redan första gången vi kom, och grinden öppnades snabbt. Båda gränserna var ganska härliga upplevelser tycker jag.

En av våra läsare, Martin, besökte nyss Ukraina med bil. Så här berättar han om inresan: 

När man kommer till den ukrainska gränskontrollen möts man av en gränsvakt som skriver ner antalet resenärer och bilens registreringsnummer på en talong som man sedan måste ha med sig under hela  gränspassagen. Sedan kör man fram till passkontrollen där en annan gränsvakt ber att få titta in i bagageutrymmet. Sedan sätter han en stämpel i talongen. Därefter går man med pass och bilens registreringsbevis till passkontrollen. Efter att handlingarna granskats av passpolisen får man en ny stämpel. Därefter går man till en lucka bredvid där tullen sitter och till dem lämnar man åter pass och registreringsbevis. När detta är gjort stämplar tullen talongen, varpå man kan köra vidare till en gränsvakt som kollar att antalet stämplar stämmer. Sedan blir man insläppt i landet.

Böter

Polisen kan utdöma böter, men får inte inkassera dessa pengar. Det finns de poliser som glömmer den regeln och vill ha pengar. Ge dom icke ett öre, utan ta glatt emot böteslappen. Se till att betala inom 14 dagar, och innan du lämnar landet. Annars kan du bli stoppad i tullen och där kan man beslagtaga bilen.

Telefonnummer

Ambulans 103
Polis 102
Brandkår 101

Övrigt

Det råder oroligheter i Ukraina vid gränsen mot Ryssland. UD avråder från icke nödvändiga resor till de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk, samt från den annekterade halvön Krim. I övriga Ukraina ska säkerhetsläget vara normalt för Ukrainska förhållanden. Men det innebär inte att det är helt riskfritt. Du ska vara uppmärksam på din omgivning och undvika folksamlingar. Det är en förhöjd risk att bevista turistattraktioner, offentliga byggnader och marknader och sådant som kan vara lockande mål för terrorister.

Alkohol

Här råder nolltolerans i officiella papper. Men man accepterar 0,2 promille för att möjliggöra intag av mediciner och annat som kan påverka mätning. Går du över den gränsen så kan det bli riktigt kännbart. Mycket höga böter och beslagtaget körkort blir följden. Är du kraftigt berusad så kan du räkna med att bli väl bekant med ett Ukrainskt fängelse. Men du är ju så smart så du kör aldrig påverkad.

Drivmedel

Det finns ganska gott om bensinstationer i städerna, färre på landsbygden. Man rekommenderar att du har med dig en reservdunk. Ju längre österut, ju färre stationer. Ofta kan du betala med kreditkort. Kolla med din kreditkortsutgivare om du kan använda ditt kort i Ukraina. Fungerar det icke, då är det lokal valuta som gäller. Det finns 95 och 98 oktan samt Diesel, som heter Solyarka på Ukrainaska. LPG finns på vissa ställen.
Räkna inte med att du får tanka själv. Varför ska det vara enkelt. Nej, när du kör in på macken och stannar framför pumpen, så kommer det ut en person, ofta äldre herre, som frågar vilken sorts drivmedel och hur mycket. Sedan är det bara att gå och betala. Om du nu förstår honom. Annars är det bara att öppna tanklocket, peka på din skylt vilken sort du ska ha. Och sedan betala.

Olycka

Råkar du ut för en olycka är det bäst att tillkalla polis oavsett om det behövs eller ej. Är det personskador ska alltid polisen tillkallas.

Mobilen

Här gäller enbart handsfree. Talar du i mobilen utan detta och polisen kommer, då är det bara att ta med böteslappen och betala innan du lämnar landet.

Halvljus

Halvljuset ska vara påslaget under perioden 1 oktober – 30 april samt de dagar då det är dålig sikt.

Uppdaterad 2019-10-22

Kyrka i Kiev - Ukraina

Kyrka i Kiev – Ukraina