Tyskland – mitt i Europa – Bilturistens hemland enligt många.

Skrevs den av

Tyskland flagga

Tysklands flagga

Tittar man på biltrafiken, så stämmer det. Jag har aldrig varit med om så intensiv trafik någonstans. Man har, trots väldigt många motorvägar, ett underdimensionerat vägnät. Jag minns en resa, från gränsen mot Schweiz till Kiel. A7.  Det var 28 vägarbeten på drygt 90 mil. Alla var inte bamsearbeten, men de orsakade en del stopp. Tyskarna älskar sina motorvägar, och ser till att man bygger på dom, hela tiden. Visserligen är motorvägarna fina och stora, men de räcker inte till, och alla vägarbeten gör att det blir köer, oändliga köer emellanåt. Mitt generella tips, ska du passera München, Rühr-området eller ibland Berlin, leta efter lite mindre vägar för dessa passager. Dels kommer du fram, dels slipper du köer. Jag ska återkomma med rekommendationer på lämpliga vägavsnitt.

Tyskland – Vägavgifter

Än så länge finns inga vägavgifter i Tyskland. Men det är på förslag. Man har förlorat i EU angående vägavgifter så för tillfället ligger detta på is.  Tyskarna är effektiva. Jag råkade vara lite för tung på foten för några år sedan. Inom en kort tid, så kom det en förfrågan till hustrun, bilägaren. Det var bara att fylla i och skicka tillbaka. Hot om böter eller fängelse ingick. Så jag förväntade mig en böteslapp. Nu har det gått drygt tre år sedan detta hände. Jag vet inte om man tappade bort vår lapp, eller om jag ännu kan förvänta mig ett inbetalningskort.

Tyskland – Hastigheten.

Numera är det inte alltid fri fart på motorvägarna. Fråga mig. Är det oskyltat, så är det fri fart, i andra fall gäller 130. Är det en tillfällig hastighetssänkning, sätter man ofta upp fartkameror. Och man är inte lika generös med skyltar som i Sverige. Kameran bara står där.
På landsvägar gäller 100 km i timmen och i städer (gula skylar) gäller 50 kilometer i timmen. Det finns ibland gröna ortsskyltar. Det innebär att farten ska sänkas, dock oklart hur mycket.

För tyngre fordon gäller:

Husbilar upp till 3,5 ton:
Landsväg 100 km/h (ibland 90 km/h)
Motorväg: Fri fart eller det som är skyltat

Husbilar över 3,5 ton
Landsväg 80 km/h
Motorväg 100km/h. Över7,5ton 80km/h

Husvagnekipage
Landsväg 80 km/h
Motorväg80km/h. Man kan ansöka om att få köra snabbare .Här finns mera info och ansökningsblanketter.

Om det regnar kan det finnas lägre hastigheter. En tilläggsskylt visar att det är så. Det står ”bei Nässe” Vilket betyder ungefär ”På våta villkor”.

Tyskland – Alkohol

Du som läser detta behöver ju inte tänka på de här gränserna. Du kör ändå aldrig när du har druckit något. Men du säkert någon kompis som undrar. I normalfallet gället 0,5 promille. Är du under 21 eller har haft körkort mindre en två år, då är det noll som gäller.

Tyskland – Drivmedel:

Det finns ganska gott om bensinstationer i Tyskland, så det är ingen större risk att du blir utan. Men ha koll. Det blir böter om du kör soppatorsk på en motorväg och blir stående. Bensin finns i fyra olika klasser, Benzin = 92 oktan, Super = 95, SuperPlus = 98 och Super E10 = 95 oktan som är utblandad med 10% etanol. Ska fungera i de flesta bilarna. För diesel finns två klasser, Citydiesel är renare och vanlig Diesel. Sedan finns det ytterligare några specialvarianter.

Tyskland – Miljözoner

Sedan många år finns det miljözoner i de centrala delarna av många tyska städer. Om du vill köra in där, måste du skaffa dig en dekal. Enklast glider du in på Dekras hemsida och beställer en dekal. Du får uppge din bils registreringsnummer. Så kollar dom hur miljövänlig din bil är, och du får en dekal med en färg som motsvarar din bil. OBS, dekalen följer hela bilens livslängd. Den kostar knappt 200 kr. Du kan beställa den i Tyskland också. Här kan du läsa mer om systemet. Mitt tips är att du skaffar dig dekalen i god tid innan du åker. Du får nämligen böter om du parkerar i en miljözon. Har du en grön dekal, ja då kan du lägga det problemet åt sidan, då gäller det överallt. Det är nya strängare regler på gång i vissa städer. jag återkommer när jag vet mera.

Tyskland – Barn i bilen

Ja, det går alldeles utmärkt. Är barnet under 150 cm eller under tolv år måste det sitta i bilbarnstol eller på en bilkudde i baksätet. Barn under tre år får placeras i bilbarnstol i framsätet under förutsättning att eventuell airbag är urkopplad. De är bildens förare som ansvarar för att barnen sitter rätt.

Tyskland – Halvljus:

Det är obligatoriskt att använda halvljus om det är dålig sikt i form av snö, dimma eller regn, och du måste ha halvljuset påslaget i tunnlar. Parkeringsljus räknas inte som halvljus.

Tyskland – Böter

Kan krävas in på plats eller så skickas det hem till dig. Vägrar du att betala, så kan din bil tas i beslag. Man läser icke fast din bil om du parkerar illa. I stället plockar man bort den, och så får du hämta ut den mot en ordentlig ersättning.

Tyskland – Dokument

Du behöver rätt körkort för din bil. Bilens registreringsbevis samt en kopia av ditt försäkringsbevis.

Tyskland – Till sist…

Tyskland är ett gigantiskt land. Drygt 80 miljoner människor. Nästan etthundra mil från norr till söder. I landet finns drygt 1200 mil motorväg. Dessa vägar är ofta bra om du ska transportera dig från punkt A till punkt B. Men vill du uppleva landet, då ska du ta första bästa skylt där det står Ausfahrt. Kör på de mindre vägarna så kommer du landet betydligt närmare. Du får fantastiska vyer, små trevliga städer som ibland grundades under tidig medeltid, eller kanske av romarna. Du får landskap och berg, vatten och snö, tja det allra mesta. Följ med på denna blogg, så skriver jag om alla dessa små vägavsnitt och temavägar.

Uppdaterad 2020-02-22