Turkiet

Publicerat den av

Turkiet flagga

Turkiet flagga

Turkiets läge, mellan Europa och Asien gör att det är ett genomfartsland. Under 1980-talet byggdes vägnätet ut ordentligt för att möta den trafiken, och den egna trafiken. Men man har inte ökat trafikkulturen i motsvarande grad. Olycksfrekvensen är mycket hög. De glada turkarna har låg trafikmoral, de kör hellre än försiktigt. Så uppmaningen är att du är lätt på högerfoten. Släpp hellre fram än att du försöker hålla på din rätt. För en turkisk medborgare är det viktigare att hävda sin rätt i trafiken (även om han har fel) än att ha en oskadad bil. I stället för att hamna i konflikter ska du ta tillfället i akt och njuta av storslagen natur, fina kulturminnesmärken, behagligt klimat, fantastiska badstränder och till sist, det storslagna köket. Då är du en av de nästan 40 miljoner besökare, och tillhör den grupp som har tagit del av det positiva som finns om landet.

UD avråder för närvarande (2018-06-12) för resor i närheten av gränsen mot Syrien. Vidare avråds från icke nödvändiga resor i hela gränsområdet i sydöstra och östra Turkiet. Om jag uppfattar det hela rätt, så är enda hyfsat säkra gränsområdet upp mot Georgien. Turkiet är generellt sett ett ganska oroligt land, där man tar lätt på mänskliga rättigheter. Terrorattentat förekommer i ganska stor utsträckning. Du kan minska risken för att bli utsatt genom att bland annat undvika större folksamlingar, demonstrationer och turistattraktioner. Det råder undantagstillstånd, vilket bland annat innebär att myndigheter kan utfärda utegångsförbud direkt. Du ska alltid bära med dig dina ID-handlingar när du är utomhus. Du bör hålla dig informerad om vad som händer i landet. Det kan ske genom att läsa på svenska ambassadens hemsida eller den engelskspråkiga tidningen Hurriyet Daily News.

Hastighet

Tätorter 50 km/h
Landsbygd: 90 km/h
Motorvägar: 120 km/h. Lägsta hastighet är 40 km/h

Utrustning i bilen

Förta hjälpen kit
Brandsläckare
Två varningstrianglar
Reservhjul

Dokument

Svenskt körkort gäller. Det rekommenderas att du har ett Internationellt körkort med dig. Kolla så att din bilförsäkring verkligen gäller. Turkiet ligger i gränsområden till Asien och det ska finnas vissa bolag som inte har Turkiet med i sina villkor. Grönt kort behövs samt bilens registreringsbevis.

Bilbälten

Om det finns bälten ska dessa användas överallt i bilen. Barn under 150 cm eller som väger mindre än 36 kilo måste använda lämpliga bilbarnstol. Barn under tre år får sitta bakvänt i framsätet i bilbarnstol, om airbag är avstängd. Barn mellan tre och tio år får icke åka i framsätet.

Vägtullar och avgifter

Det finns på en del motorvägar samt på en bro. Avgiften varierar mellan 2 och 15 TRY (5 – 40 SEK).

Betalmedel

Betal och kreditkort accepteras på många ställen, dock icke alla. Ha med dig kontanter. I Turkiet heter det Lira (TRY)knappt 40 TRY för en svensk hundralapp. Ju längre ifrån städer och turistorter, ju mindre fungerar korten.

Böter:

Detta kan utdömas och inkasseras på plats. Har du icke tillräckligt med kontanter, så kan polisen ta ditt pass i pant.

Telefonnummer:

Allmänt larmnummer är 112.

Svenska Ambassaden

Katip Celebi Sokak 7
Kavaklidere
06692 Ankara
+90 312 455 41 00

Alkohol

Gränsen är satt vid 0,5 primille. Har du mer kan du räkna med kraftiga böter eller en stund i turkiskt fängelse. Det är ingen semester har jag hört. Kör du med husvagn eller släp överhuvudtaget, så är det nollgräns.

Drivmedel

Blyad 65 oktan samt blyfri 95 och 97 och Diesel finns på alla stationer. På en del stationer finns LPG, dock ganska ovanligt. Du får ha en reservdunk om 25 liter i bilen.

Olycka

Oavsett vad som har hänt måste du begära en rapport av polisen om du är inblandad i en trafikolycka.

Mobilen

Handsfree är tillåtet.
Du får inte använda radardetektor.

Halvljus

Du måste använda halvljus vid dålig sikt och efter solnedgången i tätbebyggt område. På landsbygden får du köra utan lyse på natten. Märkligt.

Vinterutrustning

Dubbdäck är icke tillåtna. Vinterdäck bör du använda när du kör i bergsområden. Snökedjor rekommenderas i samma områden.

Övrigt

Turkiet tillhör de platser i världen som är mest jordbävningsdrabbade. Det inträffar ofta små skakningar, men ibland blir det större och då gäller det att vara beredd. Är du inomhus, ställ dig i en dörröppning eller på annan plats, där du inte kan träffas av nedfallande föremål. Är du utomhus, sök dig till stora öppna platser. Sitter du i bilen, stanna på öppen plats. Efter ett skalv ska du vara beredd på återskalv. Är du inomhus, försök ta dig ut på öppen plats. Stäng av el och gas. Håll dig borta från byggnader.

Till sist, se till att du har anmält dig på svensklistan på UD:s hemsida. Då blir du kontaktad om du befinner dig i ett katastrofområde och kan på det sättet spara mycket oro för nära och kära.

Uppdaterad: 2018-06-12

Istanbul - Turkiet - Porten till Asien.

Istanbul – Turkiet – Porten till Asien.