Tjeckien

Postat den av
Tjeckien flagga

Tjeckiska flaggan

Vägnätet i Tjeckien har på senare tid byggts om och ut i ett rasande tempo. Till exempel har man byggt motorvägen hela vägen från den tyska gränsen till Prag, så att man glider fram som en kung. Man fortsätter att bygga så att den så småningom ska gå hela vägen till Brno.
De mindre vägarna har ojämn kvalité. Ibland är de som våra svenska vägar, jämna och fina, ibland kan man tro att det är håliga grusvägar. Det är bara att anpassa hastigheten efter förutsättningarna.

Trafiken är ofta intensiv och vägarna är hårt belastade. På sträckan Prag – Brno pågår ett vägarbete, som ska vara klart år 2020. Räkna med köer vid dessa arbeten.

Avgifter

Sedan 2015 har man infört avgifter på vissa motorvägar. Det är givetvis de motorvägar som är mest trafikerade som har fått avgifter. Du köper en Autobahn-Vignette hos många bensinstationer. Kör du in i Tjeckien från Polen, Tyskland eller Slovakien, så kan du köpa en Autobahn-Vignette på första rastplatsen. För tio dagar får du betala 310 CZK (Cirka 120 SEK) och en månad kostar 440 CZK (Cirka 170 SEK). Ska du köra ofta eller länge, så kan du köpa ett årskort för 1 500 CZK (cirka 570 SEK). Det gäller från december 2016 till Januari 2018. Den lilla lappen du får ska sitta på bilens framruta, längst ner till höger. Det finns några kortare sträckor där du inte behöver betala avgift.

Alkohol

Tjeckerna tillverkar god öl. Men den ska icke drickas innan du sätter dig i bilen. Det är nämligen nollgräns som gäller.

Mobilen

Som vanligt i Europa, så får du inte snacka i mobilen när du kör. Inte heller skicka SMS. Har du hand-free så är det tillåtet att tala i mobilen.

Säkerhetsbälten

Gäller för alla. Barn upp till 36 kilo eller 150 cm ska sitta i barnstol. Den får icke placeras i framsätet.

Hastigheten

På motorvägar är det 130. övriga vägnätet 90 och i städer/tätorter gäller 50 km/h.

Böter

Kommer Polisen på dig med något, så tar man upp böterna kontant. Kan du inte betala, ja då kan man plocka körkortet eller kanske beslagta din bil.

Lyset

Se till att alltid ha halvljuset påslaget.

Övergångsställe

Fotgängare har alltid företräde.

Däck

Mönsterdjup på 1,6 mm. Vinterdäck krävs när det är vinterväglag mellan den 1 november och 31 mars. Vissa vägar har en skylt (Bil och en snöflinga) och där måste du ha vinterdäck även om det inte råder vinterväglag. Dubbdäck är förbjudna.

Trafikolycka

Larma alltid Polis om du blir inblandad. Det behövs visserligen inte om det inte är någon personskada. Men för att få det dokumenterat, larma. Numret är 112, som då även går till ambulans och räddningstjänst.

Rondeller

De som finns i rondellen har företräde. Du blinkar när du ska lämna rondellen, således samma regler som i Sverige.

Att köra bil i Tjeckien är ungefär som hemma i Sverige. Ta det bara lugnt, så brukar det ordna sig.

 

Karlsbron i Prag, Tjeckien

Karlsbron i Prag, Tjeckien