Tjeckien

Publicerat den av
Tjeckien flagga

Tjeckiska flaggan

Vägnätet i Tjeckien

Vägnätet i Tjeckien har på senare tid byggts om och ut i ett rasande tempo. Till exempel har man byggt motorvägen hela vägen från den tyska gränsen till Prag, så att man glider fram som en kung. Man fortsätter att bygga så att den så småningom ska gå hela vägen till Brno. De mindre vägarna har ojämn kvalité. Ibland är de som våra svenska vägar, jämna och fina, ibland kan man tro att det är håliga grusvägar. Det är bara att anpassa hastigheten efter förutsättningarna. Trafiken är ofta intensiv och vägarna är hårt belastade. På sträckan Prag – Brno pågår ett vägarbete, som ska vara klart år 2020. Jag har ännu inte fått något besked om det är klart, och jag har själv inte kört den vägen på länge. Har du besked, kontakta gärna oss, och berätta. Räkna med köer vid dessa arbeten.

Tjeckien – Vägavgifter

Sedan 2015 har man infört avgifter på vissa motorvägar. Det är givetvis de motorvägar som är mest trafikerade som har fått avgifter. Du köper en Autobahn-Vignette hos många bensinstationer. Kör du in i Tjeckien från Polen, Tyskland eller Slovakien, så kan du köpa en Autobahn-Vignette på första rastplatsen. För tio dagar får du betala 310 CZK (Cirka 120 SEK) och en månad kostar 440 CZK (Cirka 170 SEK). Ska du köra ofta eller länge, så kan du köpa ett årskort för 1 500 CZK (cirka 570 SEK). Det gäller från december 2016 till Januari 2018. Den lilla lappen du får ska sitta på bilens framruta, längst ner till höger. Det finns några kortare sträckor där du inte behöver betala avgift. Numera kan du beställa vignetten på nätet, spana in denna sida, så kommer du rätt. Jag trodde att ryktena var sanna, nämligen att de flesta gamla öststatsländer skulle samarbeta om ett enhetligt system för vägavgifter. Men där bedrog jag mig, det här är ett eget tjeckiskt system, och bara det är ju i och för sig bra, att man kan sitta hemma och skaffa vignetter för resan, du kan köpa den upp till tre månader innan den ska användas. Men som sagt den gäller bara i Tjeckien. Slovakien, och länderna söderöver behåller tydligen sina gammeldags system, med att man ska skaffa en papperslapp på rutan. Slovakien har i och för sig ett system, där man köper biljett, lämnar bilnumret och slipper klistra biljetten. Vägkameror tar bilder och ser om du betalat din avgift.

Uppdatering 2021-09-20

Jag körde nyss genom Tjeckien och köpte min vignette i första bästa innanför gränsen. Det nya är att du behöver ha med dig registreringsbeviset, den blåa delen, och att priset ökat. Nu kostar det €19. Jag kunde inte betala med kort, men jag kom från Tyskland, så jag hade några Euro kvar. Loggar du in på deras hemsida om vignetter, så kan du se tiden du har kvar. Du behöver inget märke, det hela sker automatiskt, det sitter kameror lite här och var som kollar dig. Har du inte betalat, räkna med en lapp i brevlådan.

Vägarbeten

I Tjeckien pågår en hel del vägarbeten. Man rustar och man förbättrar. Vill du veta var det finns aktuella vägarbeten, då smyger du in på motorway.cz och tittar. Där finns det även mera info om vägavgifter

Gula västar

Sedan en tid är det lag på att du ska ha en gul reflexväst på dig om du lämnar bilen på vägar, utanför tätbebyggt område, Det gäller alla som varit med i ditt fordon och oavsett anledning till att ni lämnar fordonet. Alkohol Tjeckerna tillverkar god öl. Men den ska icke drickas innan du sätter dig i bilen. Det är nämligen nollgräns som gäller. Skulle du ändå köra, så kommer polisen och tar dig. I lindriga fall blir det böter på mellan 2500 och 50 000 CZK (1000 – 20 000 SEK). Är du riktigt packad så slipper du fundera på vare sig fordon, körkort eller var du ska bo eller äta. Den Tjeckiska staten tar hand om detta för dig. Fordon och körkort återfår du icke. Friheten får du tillbaka, efter en lämplig tid.

Mobilen – Teknik

Som vanligt i Europa, så får du inte snacka i mobilen när du kör. Inte heller skicka SMS. Har du handsfree så är det tillåtet att tala i mobilen. Du får inte använda radardetektor.

Larmnummer

Allmänt 112 Ambulans 155 Polis 158 Stadspolis 156 Brandkåren 150 Akut vägservice 1230, 1240

Säkerhetsbälten

Gäller för alla. Barn upp till 36 kilo eller 150 cm ska sitta i barnstol. Den, inklusive barnet, får icke placeras i framsätet.

Hastigheten

Tätort 50 km/h Landsväg 90 km/h Motorvägar 130 km/h och lägsta hastighet är 80 km/h Kör du på snökedjor är maxhastigheten 50 km/h Närmar du dig en järnvägskorsning ska du hålla max 30 km/h i minst 50 meter innan korsningen.

Böter

Kommer Polisen på dig med något, så tar man upp böterna kontant. Kan du inte betala, ja då kan man plocka körkortet eller kanske beslagta din bil.

Lyset

Se till att alltid ha halvljuset påslaget.

Övergångsställe

Fotgängare har alltid företräde. Du som är fotgängare, tänk på att bilar är hårda…

Däck

Mönsterdjup på 1,6 mm. Vinterdäck krävs när det är vinterväglag mellan den 1 november och 31 mars. Vissa vägar har en skylt (Bil och en snöflinga) och där måste du ha vinterdäck även om det inte råder vinterväglag. Dubbdäck är förbjudna.

Trafikolycka

Larma alltid Polis om du blir inblandad. Det behövs visserligen inte om det inte är någon personskada. Men för att få det dokumenterat, larma. Numret är 112, som då även går till ambulans och räddningstjänst.

Nödkorridor

Om det blir stopp på motorvägen måste man skapa en nödkorridor. De som ligger i högra filen svänger så långt ut till höger som möjligt. De som ligger i vänsterfilen svänger så långt ut till vänster som möjligt. Allt för att släppa fram räddningsfordon. Försök dig icke på dumheten att själv utnyttja denna nödkorridor. Du kommer att, med all rätt, bli mobbad. Ja, så vida du nu inte tillhör räddningsmanskapet.

Rondeller

De som finns i rondellen har företräde. Du blinkar när du ska lämna rondellen, således samma regler som i Sverige. Att köra bil i Tjeckien är ungefär som hemma i Sverige. Ta det bara lugnt, så brukar det ordna sig. Uppdaterad 2019-07-28
Karlsbron i Prag, Tjeckien

Karlsbron i Prag, Tjeckien