Storbritannien

Publicerat den av
Storbritanniens flagga

Storbritanniens flagga

England, Skottland, Wales, Nordirland och en del kanalöar. Det blir Storbritannien eller UK.

I Storbritannien är det vänstertrafik som gäller. Redan det är lite knepigt. Men om du tar det lugnt, är uppmärksam och icke stressar upp, så blir det säkert bra. Kör försiktigt.

Hastighet

I UK mäter man i miles/h och därför blir det lite udda.
Inom tätbebyggt område är det 48 km/h
Landsbygd är det 96 km/h
Motorväg 112 km/h

Utrustning i bilen

Inget obligatoriskt med du har ju alltid med dig minst varningstriangel, första hjälpen, reflexväst och brandsläckare. MEN, du får icke använda varningstriangeln på motorväg.

Bilbälten

Gäller för alla i bilen. Det finns speciella situationer där det är undantag. Till exempel Taxichaufförer och polis, eller om din bil är tillverkad utan säkerhetsbälten.
Barn under tre år ska sitta bakvänd, oavsett om det är i fram eller baksätet.
Har barnet fyllt tre år får det inte sitta fram. Är barnet mellan 3 och 12 år och under 135 cm ska det sitta i lämplig bilbarnstol. Det finns även här några undantag. Åker du taxi kan du slippa bilbarnstol. Har du två fast monterade bilbarnstolar, så kan du slippa bilbarnstol. Det vanliga bilbältet ska då användas.

Vägtullar och avgifter

I centrala London finns trängselavgifter. Markeras med ett stort vitt C på en röd bakgrund. Avgiften är för närvarande 11.50 brittiska pund. Du kan köpa detta innan du reser till London. Till detta finns det också en miljöavgift där priset varierar efter din bil och dess utsläpp. Mellan 100 och 200 pund har jag läst. Du måste anmäla ditt fordon innan du åker in.
En del vägar och broar har avgifter, och du betalar avgiften på plats. Här kan du göra det.

Betalmedel

Det är engelska Pund som gäller. Landet är väl utvecklat, så du kan betala med de flesta betal och kreditkort.

Inresa

Rätt körkort för din bil. Bilens registreringsbevis samt försäkringsbevis som gäller för hela Storbritannien.

Böter

Har du ingen fast adress i Storbritannien kan du få betala böterna direkt. Blir det höga böter kan du behöva deponera en del, och betala in resten inom en viss tid.

Larmnummer

Det allmänna larmnumret är 112.

Svenska Ambassaden

11 Montagu Place
London W1H 2AL
Tel +44 20 7917 6400

Alkohol

Här är man lite vilda, tycker jag. I allt utom Skottland får du köra med 0,8 promille i kroppen. Då är man nog ganska påverkad. I Skottland gäller 0,5 promille. Är du påverkad av narkotika så är det nollgräns som gäller. Om du överskrider gränsen kan det bli höga böter, upp till 5000 pund. Blir du stoppad kan du få utföra ett drogtest. Man tar salivprov och det kan ge utslag för en del droger, inklusive en del lagliga mediciner. Vet du med dig att du äter mediciner, ta med dina recept, så slipper du krångel.

Drivmedel

Det finns 95 och 97 oktan bensin samt Diesel. Kör du på gas (LPG) bör du skaffa en adepter. Det är inte samma anslutning som i övriga Europa.

Mobilen – Teknik

Du får använda mobilen med ett handsfreeset. Du får inte använda radardetektor.

Halvljus

På dagtid måste du ha minst varselljus och på natten ska det vara strålkastare på, halv eller helljus. Det finns en ganska kul regel: Står gatuljusen mer än 185 meter från varandra måste du ha strålkastare påslagna mellan solnedgång och soluppgång. Vari skillnaden finns med att hela tiden ha halv- eller helljuset påslaget på nattetid, ja det har jag icke klurat ut, ännu.

Parkering.

Ställer du dig illa, så kan fordonet fraktas bort och du ska ha med dig en ansenlig bunt med pund för att lösa ut den. I bästa fall får du bilen fastlåst, då till ett betydligt lägre belopp. Men det kan ta tid till det att någon kommer och låser upp. Så spara på semesterkassan och ställ bilen på avsedd plats.

Övrigt

Du får inte använda signalhornet när ditt fordon står stilla, ja så vida du nu inte ska undvika en olycka. Du får inte heller använda det inom tätbebyggt område mellan 23.30 – 07.00.

I England och Wales får du inte röka i bilen om du har barn under 18 år som passagerare.

I och med att det är vänstertrafik, så måste du tejpa dina strålkastare så att du icke bländar mötande trafik. Om du icke gör så, tar polisen emot böter upp till 1000 pund.

Uppdaterad 2018-06-12

England - Themsen - Bridge

England – Themsen – Bridge